Koupě nových bruslí má svá pravidla

Máte rádi zimní sporty? Nebo jste se rozhodli naučit bruslit vaše nejmladší členy rodiny? Ať tak či onak, výběr bruslí není vždy jednoduchá záležitost. Pokud chcete, aby brusle byly nejen funkční, ale také kvalitní, pohodlné a dlouho vydržely, měli byste se při jejich výběru zabývat několika vlastnostmi.

Kvalita nožů

U dámských i pánských bruslí je třeba se nejprve zaměřit na kvalitu nožů, neboť právě ty dělají brusle bruslemi. Kvalitní nože jsou vyrobeny z nerezové oceli a bývají označeny značkou kvality TÜV. Ty se vyznačují dlouhou životností a delším intervalem výdržnosti nabroušení. Často se ale setkáte i s noži z uhlíkové, neboli karbonové oceli. Ty jsou v porovnání s nerezovou ocelí méně odolné.

Tvar boty

Pánské brusle bývají taktéž označovány jako kanady. Mají pevnou špičku a bývají často nižší než brusle dámské, které se vážou až nad kotník. Bota by měla být pevná, ale dostatečně pružná a měkká, aby pohyb v ní byl pohodlný, ale noha v ní neplandala. Brusle k rekreačnímu využití bývají vyšší než sportovní typy, které umožňují větší flexibilitu pohybu.

Jazyk boty by měl být dostatečně polstrovaný a dobře tvarovatelný, aby nikde netlačil.

Správná velikost

Brusle by měla dokonale kopírovat tvar vaší nohy, nicméně by neměla být příliš těsná. Ideální je taková velikost, ve které cítíte palcem nohy její špici, ale netlačí. Nosíte-li do bruslí silnější ponožky, určitě si je do obchodu vezměte s sebou a brusle vyzkoušejte i s nimi.

Vybíráte-li brusle dětem, rozhodně se vyvarujte koupě bruslí o několik čísel větších. Maximální hranice by neměla přesahovat o jedno číslo více, než dítě běžně nosí. Některé obchody nabízejí každoroční výměnu brusliček za nové, přičemž vám odpočítají část ceny za brusle staré.

Vázání

Při vývěru vázání brusle máte několik možností. Často jsou dnes k vidění brusle s přezkami, které sice umožňují rychlé zapnutí boty, ale už ne tak precizní a přesné utažení jako tkaničky, které nohu lépe zafixují tak, jak přesně potřebujete.

Další možností zapínání je otočné kolečko, na které se navíjí lanko, které botu utahuje. Zapínání je rychlejší a drží pevněji než tkaničky. Pokud se ale mechanismus poškodí, oprava nebývá jednoduchá.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat