Cestování s dětmi do dalekých tropů

Plánujete s malým dítětem cestu za teplem? A zmínili jste se o tom svému okolí? Reakce se asi různí, ale určitě převažuje spíše negativní názor. Je tedy cestování s dětmi do tropických zemí opravdu nebezpečné?

Reakce na zmínku o plánované cestě do tropických zemí s malým potomkem můžeme rozdělit do tří skupin. První skupina váš nápad okamžitě zavrhne se slovy, že je to příliš nebezpečné a namáhavé. Další skupina bude pochybovat, jestli je to dobrý nápad a zda si na to troufáte. A lidé ze třetí skupiny zareagují slovy: „Super! A kam letíte?“ To jsou rodiče, kteří takovou cestu už sami zažili.

Cestování s půlročním miminkem

V zásadě lze říci, že cestovat lze už s půlročním miminkem, které má všechna základní očkování, ale s ohledem na náročnost cesty co se počtu hodin strávených v letadle, lékaři takové cesty doporučují až u školních dětí. Nakonec je jedno, jestli dítě stráví 10 hodin v autě na cestě do Chorvatska nebo 10 hodin v letadle do tropů.

Před cestou si vždy zjistěte, jaká jsou další možná očkování podle cílové destinace. Ne na všechny exotické infekce se však musíte nechat očkovat. Například průjmy jsou pro malé děti mnohem nebezpečnější než tropická onemocnění. 

Lékárničku s sebou

Na dovolené s malými dětmi je vždy dobré mít s sebou lékárničku s léky „první pomoci“ – antipyretika, sirup proti kašli a černé uhlí. Především v tropických oblastech je pitná voda a hygiena základ. Nikdy nepijte nefiltrovanou vodu a nejezte neumyté ovoce. Do lékárničky si přibalte také prášek na elektrolytový roztok. Čím mladší děti jsou, tím rychleji při průjmech dochází k jejich odvodnění.

A když už jsme u toho, tak samozřejmostí by měla být dobrá ochrana před slunečním zářením. A to nejen v podobě opalovacího krému s vysokým faktorem UV, ale i speciální oblečení, které chrání před škodlivým zářením.  

Věřte prověřenému

Děti se s místní kuchyní vždy sžijí lépe než dospělí, ale zatímco rodiče budou chtít ochutnávat nové, neznámé pokrmy, u dětí zůstaňte u prověřené klasiky. Navíc ve většině turistických centrech najdete restaurace specializující se na evropskou kuchyni.

Risk, nebo zisk?

Důvodů, proč podniknout takovou cestu, je mnoho – od slunce, tepla a nádherných pláží je to především poznávání jiných kultur a životních stylů. Cestování na jiné kontinenty rozšiřuje dětem obzor, a to již od útlého věku. Ať už třeba jen o to, že sloni a lvi normálně nežijí v zoologických zahradách.

Poraďte se nejdříve se svým dětským lékařem. Ten zná zdravotní stav vašich ratolestí a může vám poradit i s potřebným očkováním.

Platí tedy, že pokud si troufnete vy jako rodiče, určitě to zvládnou i vaše děti.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat