Kombinaci rodič-učitel lze zvládnout

Jako mávnutím kouzelného proutku se většina rodičů stala učiteli vlastních dětí. Jak vlastně děti učit a na co si dát pozor?

Učitelé by se mohli možná až škodolibě usmívat – po letech posměšků „kdo neumí, učí“ a „učitelé stejně nic nedělají a ještě mají pořád volno“ teď konečně mají rodiče příležitost ukázat, jak to dělat lépe… A světe div se! Nejenže se nikdo z učitelů rodičům neposmívá, ale stále cítí za svoje žáky a jejich vzdělání zodpovědnost, díky které stále vymýšlejí a posílají nové úkoly a tipy na výuku. Je jim totiž jasné, že ne každý rodič zvládne, chce nebo stihne svoje dítě naučit vše potřebné.

Nesuplujte učitele, zůstaňte rodič

Pokud se ale rozhodnete pomoci dětem při samostudiu a z obýváků a dětských pokojů se na čas stanou školní třídy, nestavte se do role učitele. Mějte na paměti, že skoro žádné dítě nechodí do školy kdoví jak rádo, tedy ani to vaše. Proč mu tedy znepříjemňovat situaci a „tahat“ školu domů. Nehledě na to, že valná část rodičů pro výuku stejně nemá potřebné kompetence. Zůstaňte zkrátka rodiči a dětem se věnujte tak, jak jste to dělali doposud. Pomáhejte jim přiměřeně, jako s domácími úkoly, a procvičujte s nimi jako během celého školního roku. Trochu číst a trochu počítat by měly všechny děti, to platí nejen pro základní, ale i střední školy.

Zaveďte řád i pro domácí vzdělávání

Ačkoli chtě nechtě bude při domácím vzdělávání vládnout uvolněnější atmosféra než ve školách, i tady je potřeba si nastavit řád. Mnoha výzkumy je doloženo, že mozek vstřebává více informací a funguje mnohem efektivněji hned po ránu, dokud ještě není příliš unavený okolními vzruchy. S domácí výukou začněte tedy relativně brzy. Není třeba dodržovat začátek v 8 hodin, jako tomu je ve škole, ale určitě nezačínejte pozdě odpoledne. Také záleží, jaká ranní ptáčata máte doma, jako ideální se jeví 9. nebo 10. hodina. Pracujte s dětmi jen po malých časových úsecích a dopřávejte jim dostatek odpočinku. Uvidíte, že efektivnější je výuka po 20 minutách s přestávkami klidně půl hodiny, než když budete, zvlášť mladší žáčky, držet za stolem dvě hodiny v kuse. V žádném případě byste ale neměli překročit maximální čas věnovaný studiu denně, a to 90 minut rozdělených do menších částí. I ve škole totiž mají dobu učení rozdělenou na výklad, týmovou a samostatnou práci. 

Jak na prokrastinaci

Pokud jsou odhady správné, čeká vás zhruba měsíc domácí školy. A připravte se na to, že jakkoli se budete snažit, prostě nastane okamžik, kdy dítě řekne, že na učení nemá náladu a chce raději dělat něco jiného. A vy stojíte na křižovatce – do pekla, nebo do vzdělávacího ráje? Ruku na srdce – co děláte, když chcete děti motivovat? Slibujete odměnu? Vyhrožujete zákazy? Bohužel ani jedno z dlouhodobého hlediska nefunguje. Zaměřte se jako rodič spíše na to, v jakém prostředí se děti doma učí. Zda je to prostředí nejen funkčně odpovídající, tedy vlastní psací stůl, židle a lampička, ale také, zda se v něm dítě cítí příjemně. Určitě není motivující prostředí, když jedno dítě sedí u stolu a studuje, zatímco jeho sourozenec si vedle něj hraje. Je jasné, že studující si chce raději hrát také. Pokud tedy vaše děti sdílejí společný pokoj, myslete především na to, aby jednak každý měl svůj studijní kout, a jednak, aby se při studiu nerušily navzájem.

Dalším důvodem může být, že dítě látce dostatečně nerozumí. Při zadávání úkolů pro samostatnou práci si proto nejdříve ověřte, zda zadání i řešení dítě rozumí.

Nechte je si to užít

A pokud splníte všechny zásadní podmínky, a přesto váš žáček nebo student čas od času prohlásí, že teď se mu nechce, tak ho nechte. Není nic horšího než nutit k něčemu, co vás momentálně ale vůbec nezajímá. A navíc podle odborníků měsíc není tak dlouhá doba, aby jim ve škole něco uteklo. A každý dobrý učitel chybějící učivo s dětmi hravě dožene.

Stránky, kde mohou s učením pomoci

Na vzniklou extrémní situaci zareagovalo mnoho edukačních webů a svoje stránky po dobu krize zpřístupnily zdarma. Můžete tedy nechat svoje děti vzdělávat se hravou formou, a navíc na počítači.

Zkuste třeba: Škola s nadhledem, Nová škola (nns.cz), Scio, Khanova škola, Umíme to (umimeto.org), Red monster, Bobyho škola (speciálně pro prvňáčky a předškoláky), Školákov (skolakov.eu), Včelka.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat