Rodina teď funguje ve víkendovém režimu

Jako děti jsme nečekané (chřipkové, uhelné) prázdniny milovaly. Se situací kolem koronaviru ale začínáme chápat, co to pro naše rodiče muselo znamenat. Jak se s tím vypořádat? Jak zařídit, abychom stihli pracovní povinnosti, věnovali se dostatečně dětem, dohlédli na jejich vzdělávání i zábavu, kvalitně je nakrmili? Jak se postavit k 30dennímu de facto víkendovému režimu?

Starší děti jsou relativně bezproblémové – zabaví se samy, jsou většinou schopné se i samy učit dle zadaných pokynů ze školy. Co ale s předškoláky, prvňáčky, které doma samotné prostě nenecháte? Přinášíme několik tipů, jak vaše děti zabavit.

Musíte do práce? Tipy, kdo se vám může postarat o děti

Výměnné hlídání

Dítě přišlo z kolektivu dětí. Zkuste se domluvit s rodiči spolužáků na výměnném hlídání. Jeden den bude vaše dítě u nich, další den zase pohlídáte vy. Nebojte se zeptat se na jejich zdravotní stav či cestovatelskou anamnézu. Riskovat se v tomto případě opravdu nevyplácí.

Prarodiče, příbuzní

Pokud se rozhodnete děti svěřit na hlídání babičkám a dědečkům, případně jiným příbuzným, mějte na paměti, že u dětí může mít onemocnění lehčí průběh, ovšem při přenosu na starší osoby, např. prarodiče, mohou být následky fatální. Nepodceňujte tedy příznaky a o nemocné děti se raději postarejte osobně pod dohledem lékaře.

Koronavirus – stmelovač rodiny

Situace, která nastala, je v každém případě kritická a opravdu nouzová. Zkusme se na to ale podívat i z jiné, pozitivnější, stránky. Příroda nám možná naznačuje, že je čas se zamyslet nad tím, jaké životy žijeme.

  • Může nás vyhnat do lesů místo do lunaparků instantní zábavy.
  • Může nás učit přemýšlet o jídle a jeho přípravě jako o smysluplném a hodnotném způsobu trávení času.
  • Může nás donutit k tomu, abychom se místo velkého počtu mělkých vztahů soustředili na naše bezprostřední nejbližší okolí.
  • Může nás přimět trávit víc času s partnery a s dětmi, dozvědět se o nich víc, vstoupit na chvíli do jejich světa, který se z velké části odehrává obvykle bez naší přítomnosti.
  • Může nás popostrčit blíž k sobě. K sobě navzájem, k sobě samým.

Teď už jen přežít to celé ve fyzickém i psychickém zdraví.

Berte tedy čas trávený doma jako příležitost na obnovení vztahů v rodině, na obnovení starých rituálů. Často máme málo času – na děti, na partnera – a najednou ho naopak máme moc a nevíme, co si počít. Zavzpomínejte na své dětství nebo na začátek vztahu. Co jste rádi dělávali? S čím jste si rádi hráli? O čem jste si nejraději povídali? A i vzpomínat nebo vymýšlet se dá společně. Věnujte jeden večer/ráno/odpoledne společnému “brainstormingu” ohledně přání a možností trávení volného času.

Oprašte deskové hry a karty

Určitě je doma někde máte! Nakoukněte pod postel, do skříní, na police. Člověče, nezlob se!, domino, Sázky a dostihy, kostky nebo prší, kanasta, žolíky či autobus. Hry, které nikdy neomrzí. Stačí oprášit krabice i pravidla a pustit se do toho. Kdy jste naposledy hráli pexeso nebo stavěli puzzle? Zaručeně si užijete spoustu zábavy.

Vyrazte do přírody nebo za přírodou

Cestování do zahraničí si na chvíli budeme muset odpustit. Je tedy na čase poznávat zase krásy naší země. Poohlédněte se po tipech na výlety do přírody ve vašem okolí. Můžete vyrazit hledat kešky, protože geocaching je stále populární, objevovat nebo si po dlouhé době projít naučné stezky, stavět domečky pro skřítky z mechu a větviček nebo si pohrát na venkovním hřišti.

Bunkr, schovka a další kultovky

Když počasí nedovolí vyrazit ven, nebo vás tma již zvenku zažene zpět do domovů, je dobré mít v rukávu několik trumfů. Chybu rozhodně neuděláte, pokud si s dětmi zahrajete na dobrodruhy. Postavte bunkr ze všeho možného, co doma najdete (sušák na prádlo, židle, matrace, peřiny, deky, polštáře, krabice atd.). Vezměte baterku, pěknou knížku nebo váš vlastní napínavý příběh a šup do bunkru. Uvidíte, že se ani vám z něj nebude chtít vylézt. A pokud děti zatouží strávit v bunkru noc? Dovolte jim to. Zaručeně o nich celý večer neuslyšíte.

Vyrábějte, tvořte, malujte

Děti jsou, jak známo, velice kreativní. Nechte jejich fantazii proudit a pusťte se do mistrovských děl dětské tvorby. Ořezejte pastelky, vyčistěte vodovky, vyndejte nůžky a lepidla. Omalovánek je na trhu celá řada. Snadno se dají oblíbené motivy vytisknout z internetu, kde také najdete spoustu návodů na tvoření a vyrábění.

Telka a internet – co dětem pouštět

Televize a internet jsou stejně jako oheň dobrý sluha, ale zlý pán: děti zabaví, když se vy potřebujete věnovat něčemu jinému, ovšem poté je leckdy velmi těžké děti od obrazovek odtrhnout a motivovat k jiné činnosti. Pokud se bojíte, že během 30 dní nouzového stavu u vás bude modré světlo svítit nepřetržitě, nebojte se. Řešení existuje. Domluvte si SPOLEČNĚ s dětmi pravidla, sestavte harmonogram dne a dodržujte ho.

Jsou pohádky/pořady, které vaše dítě v televizi nechce zmeškat? Počítejte s nimi a do toho času nic jiného neplánujte. Dětem vysvětlete, že respektujete jejich výběr, ale že v jiných časech se budou/budete věnovat jiným aktivitám.

Online vzdělání

Využít můžete nabídku mnoha nakladatelství, která po zveřejnění opatření a nařízení vlády, zdarma zpřístupnila běžně zpoplatněné nahrávky, učebnice a výukové programy. Látku v nich vysvětluje učitel a děti ocení, že nemusí sedět v lavici se sešitem a učebnicí, ale k učení využijí svůj oblíbený počítač.

  • Nakladatelství Fraus – pro domácí procvičování rodičů s žáky je plně a zdarma k dispozici portál Škola s nadhledem.
  • Nakladatelství NOVÁ ŠKOLA s.r.o. – žáci, rodiče i učitelé mohou zdarma využívat přístup ke všem interaktivním učebnicím pro výuku matematiky v 1. až 5. ročníku jsou navíc k dispozici výuková videa.
  • Scio – jedná se o procvičování češtiny a matematiky, využívat tuto aplikaci mohou i středoškoláci

Jak se doma nezbláznit?

Mluvte s dětmi o vašich i jejich představách času stráveném doma. Vyčleňte si čas na učení, hru, televizi, internet, domácí práce, pobyt venku, cvičení i volnou zábavu dle vlastního výběru. Inspirovat se můžete např. školním/školkovým režimem, na který je vaše dítě zvyklé: ranní hygienické, oblékací i stravovací rituály, vzdělávací i zábavné aktivity, přestávky pro samostatnou hru či jinou zábavu. Snažte se dodržovat týdenní a víkendový „provoz“ domácnosti! Pomůže vám to nezbláznit se! 

Vy to zvládnete!

Potlačte obavy, zda to zvládnete. Využijte tuto situaci jako příležitost a pusťte se do toho, co jste již dlouho odkládali. Teď na to máte čas!

Vytřiďte staré oblečení, pokliďte na zahradě, poslouchejte pohádky, luštěte křížovky a osmisměrky, dívejte se na dokumenty, čtěte si spolu, prohlížejte encyklopedie, povídejte si o tom, co jste zažili, co jste četli i o tom, co kdo potřebuje, cítí a po čem touží. Žijte v přesvědčení, že koronavirus k nám přišel, aby nás obohatil. Obohatil o znovuobjevení hodnoty zdraví, křehkosti života a potřeby být spolu se svými nejbližšími. Protože ani miliony peněz na účtu, ani závratná kariéra toto nikdy nenahradí…

Jak a kde žádat o ošetřovné?

Rodiče malých školáků mohou kvůli uzavření školy využít ošetřovné při péči o dítě. Dávka standardně náleží po dobu až devíti kalendářních dnů zaměstnancům, kteří chtějí pečovat o nemocné dítě do 10 let věku (v tomto případě bez možnosti školní docházky). Ošetřovné se vyplácí až za devět kalendářních dnů a činí 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu mzdy.

Žádost o ošetřovné kvůli uzavření školy však nevystavuje dětský lékař, ale výhradně škola. Žádost pak podávají zaměstnanci u svého zaměstnavatele, který ji po doplnění údajů předá spolu s podklady pro výplatu dávky příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ).






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat