Chraňte děti před nástrahami internetu

Ochránit děti je základním a snad nejdůležitějším úkolem rodičů. Někdy jsou rizika vidět na první pohled a jindy se jedná spíš o neviditelné nástrahy. Jak ochránit své děti na internetu a jaká nebezpečí tam na ně mohou číhat?

Šikana, obtěžování, ale i třeba hazardní hry – na internetu na vaše děti číhá nebezpečí téměř na každém (jejich) kroku. Abyste si byli alespoň o trochu jistější, že vaše dítě do žádných nástrah nespadne, přinášíme vám několik tipů.

Stanovte jasná pravidla

Děti zkrátka pravidla občas potřebují a především zde to platí dvojnásob. Zatímco vy jste v jejich věku měli telefon a seznam čísel kamarádů a kamarádek, vaše děti mají chaty a sociální sítě. Zákazy nepomůžou. Raději si s dětmi stanovte dobu, jak dlouho mohou denně strávit s telefonem v ruce nebo na počítači. Jako dostačující a vyhovující oběma stranám se jeví dvě hodiny denně, rozdělené po kratších časových úsecích do celého dne. Pokud nemáte přes celý den možnost sledovat dodržování, existují aplikace, které vám s tím mohou pomoci. Stejně tak najdete pomocníky i při blokování stránek, které nechcete dětem zpřístupnit. Na druhou stranu nechte dětem výběr relativně volný, jen tak se naučí nebezpečí poznat a čelit mu.

Vysvětlete nástrahy sociálních sítí

Dětem se samozřejmě líbí, když se můžou vyfotit nebo nafilmovat a vzápětí fotku či video sdílet se světem. Proto je velmi nutné jim co možná nejlépe vysvětlit, jaká data jsou citlivá a vysoce osobní. Je důležité vštípit jim cit pro to, jaké fotky a video rozhodně nikdy nesdílet, nebo ještě lépe ani nepořizovat. Zdůrazněte, že vše, co je na internet vloženo, na internetu zůstává navždy.

Tak jako vaši rodiče vštěpovali vám, abyste nikdy nemluvili s cizími lidmi, upozorněte teď vaše děti, aby nikdy nenavazovali kontakt s nikým, koho neznají. Ne vždy je to ten, za koho se vydává. A nezapomeňte zdůraznit fakt, že ne všechno, co se na internetu píše, je správné.

Zajímejte se

Víte například právě teď, co vaše dítě dělá? Samozřejmě! – řeknete si. Je přece kousek ode mě. Bohužel v elektronickém věku není na škodu čas od času zkontrolovat, co se děje. Než abyste ale tajně špehovali vlastní děti, je lepší i pro váš vzájemný vztah a důvěru, promluvit si otevřeně o tom, co na internetu dělá, s kým si píše a o čem. Ačkoli se vám může vaše dítě zdát rozumné a samostatné, mějte na paměti, že se může setkat s věcmi, kterým nerozumí, nebo z nich má dokonce strach. Buďte dětem partnerem, se kterým se bude moci podělit i o toto.

Posilujte jejich sebevědomí

Velmi důležité pro to, aby vaše díte obstálo, pokud ve světě internetu narazí, je jeho zdravé sebevědomí. Posilujte sebevědomí dětí při každé příležitosti. Pak bude mít dost síly reagovat na šikanu nebo mobing, ať už vlastní nebo zprostředkovanou, s chladnou hlavou a mnohem efektivněji. Je asi jasné, jak zareaguje dítě bez sebevědomí nebo s přehnaným egem. Dávejte tedy pozor na zlatou střední cestu!

Buďte příkladem

A tak jako u všeho, i zde vás děti pozorují a přebírají vaše návyky chování. Pokud tedy vy sami sedíte dlouhé hodiny u počítače nebo koukáte do mobilu, nesmíte se divit, že to vaše děti dělají také. Zkuste napříště třeba u večeře odložit telefony a popovídejte si raději spolu navzájem. O to přece jde především – dozvědět se, co vaše dítě dělalo celý den.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat