Malé dítě uklidní především objetí rodiče

Objetí matky nebo otce a přivinutí na hruď je nejlepší způsob, jak co nejrychleji uklidnit plačícího čtyřměsíčního kojence. Podle japonských psychologů je těsné objetí nejlepší metoda, lepší než pouhé držení v náručí a od rodiče je účinnější než od cizího člověka. Objetí cizím člověkem je ale zase účinnější než třeba pouhé kolíbání na rukou či kolíbání v kočárku.

Japonští vědci přitom testovali různé metody, přičemž u kojenců měřili srdeční rytmus. Čím rychleji poklesl, tím rychleji se dítě uklidnilo.

Autory ale překvapilo, jak výrazný je rozdíl mezi přivinutím na hruď a těsným objetím a pouhým držením na rukou. I když se jedná v obou případech o matku, v prvním případě se dítě mladší jednoho roku uklidní mnohem rychleji.

Každopádně tisknutí na hruď musí být citlivé. Příliš silné tisknutí totiž vyvolává v dítěti stres a jeho srdeční tep se naopak zvyšuje. Přivinutí na hruď musí být těsné, ale zároveň něžné.

„Víme, že děti milují, když jsou svými rodiči objímány. Ale co nás překvapilo jako vědce, bylo to, jak málo toho víme o samotném objímání,“ tvrdí profesor Sačine Jošida z Univerzity Toho v Tokiu.

Při objímání dítěte se však uklidňuje také rodič

„Kojenci starší čtyř měsíců projevili výrazně větší prodloužení intervalu srdečního rytmu, když je objímal rodič, než když je objímala cizí žena. U rodičů došlo také prodloužení intervalu srdečního rytmu, když objímali své vlastní dítě. Prokázali jsme tedy, že objímání působí relaxačně jak na dítě, tak na rodiče,“ tvrdí profesor Jošida.

A jaké jsou další zůsoby, díky kterým zklidníte plačící miminko?

Zapněte hudbu

Že u vás doma musí být jen ticho? Tak to jste nevyzkoušeli všechny různé žánry a písně. Něco z toho si vaše dítě určitě zamiluje. Stejně jako pohyb, i hudba má schopnost uklidnit nervový systém, snížit srdeční i respirační frekvenci. Stačí jen objevit oblíbený žánr. Jedno dítě usíná i Black Sabbath, druhé preferuje relaxační mód. Jděte cestou, „pokus-omyl“.

No a taky nepodceňujte moc svého vlastního hlasu, i když nejste Taylor Swift. Kojenci mohou být zklidněni mluveným hlasem nebo zpěvem své matky. A nejen tím. Vědci zaznamenali, že miminka z plačících záchvatů rozptyluje i nahrávka jejich vlastních vzlyků. Tak, zkusit to můžete…

Zhasněte světla

Je vaše dítě rozrušené natolik, že se nedá zklidnit? Zhasněte světla, nebo ho zaveďte do temného pokoje, kde s ním chvíli vyčkejte a mluvte na něj. Tento trik zabírá proto, že děti se snadno mohou stát nadměrně stimulované hlukem a světly každodenního života. Koneckonců, novorozenci jsou zvyklí na tiché, tmavé ohraničení lůna, takže zablokování všech těchto stimulů může potomka ztišit.

Použijte bílý šum

Další trik, na který rodiče i terapeuti přísahají? Bílý šum. Vyzkoušejte ventilátor nebo vysavač, použijte zařízení s bílým šumem, stáhněte si aplikaci. Teorie spočívá v tom, že tyto zvuky napodobují to, co dítě slyšelo v děloze, když krev matky procházela placentou. Bílý šum také maskuje další zvuky, například hraní sourozenců nebo odkládání jídel. Stačí, aby hlasitost byla nízká. Výzkumy ukazují, že přístroje s bílým šumem mohou přispět ke ztrátě sluchu, pokud jsou příliš hlasité, nebo se nacházejí v těsné blízkosti miminka.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat