Účinná ochrana dospělých i dětí před klíšťaty

Děti se pohybují venku často více než my, dospělí. Zatímco my se křoví vyhýbáme, pro děti je na procházce největší zábavou právě prodírání se a schovávání se. Pravděpodobnost přímého setkání s klíštětem se tak zvětšuje. Klíšťata se navíc vyskytují nejen na venkově, v lese či louce, ale i na městských zahradách a dětských hřištích.

V současné době existují dva základní způsoby prevence před nemocemi přenášenými klíšťaty. Zaprvé klíště nechytit (jedná se o jediný způsob ochrany před lymeskou borreliózou), zadruhé můžete se nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě. Jak se říká, štěstí přeje připraveným. Jak můžete tedy klíšťanům předcházet?

Vsaďte na světlé oblečení

Vyberte ze skříně světlé oblečení a to ať již jdete s dětmi vy, nebo je balíte na pobyt u babičky. Klíště sice světlá barva neodradí, ale bude na ní lépe vidět. A špinavé tričko je malou cenou…

Dlouhé rukávy i nohavice

Neměli byste podceňovat ani dlouhé rukávy, nohavice a uzavřené boty. A tohle ztíží případné přisání – pokud to počasí dovolí, je vhodné takto děti obléci i na zahradu nebo procházku.

Nezapomínejte na repelent

Repelent již existuje nejen na komáry, ale také na klíšťata – bohužel se nejedná o 100% ochranu vzhledem k tomu, že účinek se s dobou snižuje a není možné nastříkat celé tělo, přesto je součástí doporučení odborníků.

Po příchodu domů

Po příchodu domů nezapomeňte děti, ale i sebe řádně prohlédnout. Domluvte se s dítětem, ať si při pocitu svědění zkontroluje (nebo si nechá zkontrolovat) inkriminované místo. Pokud se již stane, že najdete přisáté klíště, není důvod začít ihned panikařit. Klíště odstraňte, ale je dobré si tuto skutečnost zapsat. Udělejte si speciálního náčrt a tam zakreslete, místa případného přisátí klíštěte, nezapomeňte přidat i datum. Není na škodu to ještě nějakou dobu pozorovat.  

Čím dříve klíště odstraníte, tím lépe

„Doba přisátí klíštěte je důležitým faktorem – čím dříve je klíště odstraněno, tím menší je riziko přenosu nákazy na člověka. Borreliovou nákazu přenesou klíšťata na člověka za 24 hodin od přisátí, virus klíšťové encefalitidy však už za dvě hodiny. Pokud budou děti poučené, na kterých místech na těle se klíšťata s oblibou přisávají (například podkolenní jamky, třísla a podpaží), mohou se samy zběžně zkontrolovat i v průběhu dne a na případné klíště včas upozornit dospělého,“ upozorňuje doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu a předseda Koalice pro podporu očkování.

Tváří se děti při odstraňování klíštěte nedůvěřivě na pinzetu? Zkuste nejprve k odstranění vlhký, hodně namydlený vatový tampon. Nezapomeňte přitom před i po vyndání místo přichycení vydezinfikovat. Klíště můžete poté spláchnout do záchodu nebo spálit.






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat