Triky pro spokojenější mámy

02.05.2020 | Děti a rodina

Vaření, praní a starost o děti 24 hodin 7 dní v týdnu. Všední den většiny žen tak dříve nebo později spadne do rutiny a jejich „práce“ se stane něčím naprosto samozřejmým.

Být mámou je někdy těžká zkouška správného plánování, jak všechno nutné stihnout a ještě vyšetřit nějaký volný čas na vlastní potřeby. Občas se člověk ptá, zda to takové mají opravdu všechny mámy. Nemají. Koučka a autorka bestselleru „Mami challenge“ Katharina Hofer-Schillen prozrazuje devět kroků na cestě ke šťastnější a uvolněnější mámě.

Rozpoznání osobních hodnot

K tomu si musíte odpovědět na otázku – Hodí se ke mně můj život? Zaznamenejte si všechno, co je pro vás důležité, a seřaďte podle priorit. Nejvyšších pět příček jsou vaše hlavní hodnoty a určují váš pocit štěstí. Pokud to souhlasí, je všechno v pořádku. Pokud ne, je čas na změny.

Osobní inventura

Život je docela ok, ale občas někde tlačí bota? Zjistěte, v jakých oblastech to úplně neladí: práce, děti, manželství, finance, zdraví nebo sociální kontakty? Definujte si přesně současný stav a váš cíl: pokud je rozdíl velký, je nutné jednat. I malé změny mohou mít velký účinek.

Přijměte pomoc

„To zvládnu, hlavně nikoho neotravovat,“ podobné myšlenky mají ženy bohužel často. Není znakem slabosti, pokud své okolí požádáte o pomoc a podporu. Sestavte si síť alespoň pěti lidí, kteří vám mohou být k dispozici. Může to být třeba starší sousedka, která má hodně času a ráda občas na děti dohlídne.

Radši „cool“ než „perfect“

Když je v pohodě máma, je na tom dobře celá rodina. Vyhněte se vlastnímu tlaku a stresu z toho, že nezvládáte splnit svoje vlastní požadavky. Domácí koláče, čisté a vyžehlené oblečení, uklizený byt. Když jsou děti pryč a vy máte „volno“, vypijte si v klidu kávu a poslechněte dobrou hudbu. Domácnost klidně počká. A heslo je: S minimálním úsilím maximální výsledek.

Plánování termínů

Naplánujte a zapište do kalendáře všechny důležité termíny, jako třeba návštěvy u lékaře. Tím se zbavíte velké části věcí, na které už nebudete muset myslet. A to vám přinese dobrý pocit a jistotu.

Time management

V neděli večer si rozplánujte celý nadcházející týden do nejmenších detailů. Spoustu věcí můžete přesunout také na partnera – třeba by pomohl s vyzvedáváním dětí nebo drobnými nákupy. Pro vás to bude znamenat více klidu.

Kvalitní život

Nezapomínejte na svoje cíle a požadavky! Většinou není na vině příliš málo času, ale jen bezmyšlenkovité kroužení kolem vlastních cílů. Napište si, které činnosti děláte ráda – zavolat kamarádce, dát si dobrou kávu na zahradě, zajít si do kina a tak dále. A pak už je jen udělejte!

Vlastní hodnota

Ten nejdůležitější člověk ve vašem životě jste vy, tak se k sobě tak chovejte. Jsou to maličkosti jako třeba dát si čaj z krásného porcelánového šálku, odcházet z domu upravená a dopřát si dostatek času na vlastní priority.

Sociální síť

Dopřejte si dostatek kvalitně stráveného času s osobou, kterou máte rádi. Neztrácejte přátele kvůli shonu všedních dnů. 






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cuketový krém s parmazánem

(8 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat