Poprvé s dítětem na kole

Pokud jste milovníci cyklistiky, dost možná své dítko vozíte na výlety v sedačce nebo vozíku již odmalička. Jak dítě roste, postupně si vyzkouší jízdu na odrážedle, kole s postranními kolečky, až se nakonec přirozeně přesune k jízdě na běžném kole. Co byste však měli jako rodiče zajistit, aby byl tento přechod plynulý a bez potíží?

Zvládnout základy

Většina dětí je připravena začít jezdit na jízdním kole ve věku 3 až 5 let. Ale pouze za předpokladu, že se do té doby naučily jízdě na odrážedle či kole s přídavnými kolečky. Jedině tak se děti naučí tolik potřebné rovnováze, manévrování, práci s řídítky a brzdění. „Mějte s dětmi trpělivost, protože jízda na kole není přirozený lidský pohyb, každý se musí naučit udržovat balanc, zatáčet a v neposlední řadě šlapat,“ upozorňuje odborník Matěj Kretík.

Se šlapáním můžete dítěti pomoci tak, že mu budete nožku přidržovat na pedálu a vést ji dopředu. Dávejte pozor, aby noha dítěti nesklouzla. Jestliže je vaše dítě na jízdu na kole připraveno, po několika minutách samo začne šlapat. Pokud ne, kolo na nějakou dobu odložte a vraťte se k němu později.

Správná výbava

Při výběru kola je klíčová jeho velikost. Sedlo byste měli seřídit tak, aby dítě dosáhlo polštářky chodidel na zem a nedávalo při jízdě kolena příliš vysoko. Nejlépe uděláte, pokud navštívíte cykloprodejnu a váš potomek si tam kolo vyzkouší. Nezapomeňte pořídit přilbu, která by měla být samozřejmostí při sebekratší vyjížďce.

Kde začít jezdit

Na první lekci byste měli vybrat klidné místo bez provozu a překážek, ideálně s rovným asfaltem. „Možná byste raději šli trénovat na trávu, kde by byly případně pády měkčí. Na travnatém povrchu je však náročnější udržovat rovnováhu a dítě by muselo vynakládat více síly,“ upozorňuje Matěj Kretík.

Pomáhejte dítě vést

Nejefektivnější je při učení přidržovat dítě zezadu v podpaží. Přidržování řídítek nebo sedla omezuje dítě v pohybu. Při rozjezdu se nebojte dítě trošku postrčit a případně jej i při jízdě lehce tlačit ve směru jízdy. 

Rozjezd a brzda

Náročnější úkony představují rozjíždění a brzdění. Dítěti nějakou chvíli potrvá, než se jeho svalová paměť naučí, že je třeba se opřít do pedálu a zároveň se odstrčit nohou od země. Jak funguje brzda, nejlépe pochopí tak, že kolo vedle sebe povede a zabrzdí nanečisto. Pro děti bývá problematické zejména naučit se brzdit plynule.

Učte jej samostatnosti

Ve věku 7 až 10 let byste měli dítě vést k samostatnosti, s čímž přímo souvisí znalost pravidel silničního provozu. Naučte dítě automaticky nosit bezpečnostní přilbu, oblékat se do pestrých barev a kontrolovat si výbavu kola.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat