Děti venkova jsou v dospělosti šťastnější

Nechcete riskovat, že vašeho potomka v budoucnu postihnou těžké deprese a úzkostné stavy? Pak ho dostatečně namotivujte k tomu, aby více pobýval na čerstvém vzduchu. I kdybyste mu měli zabavit tablet a doma vypnout internet!

Dětství kdysi a dnes. To ale rozdíl, panečku! Jako sociální sítě nám tehdy krásně posloužily lavičky uprostřed sídliště a místo hraní videoher se lezlo po prolézačkách. Doma jsme se po příchodu ze školy nikdy moc neohřáli, protože jsme jen odhodili aktovku do kouta a utíkali ven, kde čekalo spoustu nových dobrodružství. Moderní generace ale vyrůstá úplně jinak. A za pár let nad tím možná zapláčeme my všichni.

Internet jako zhouba

Z nejnovějších statistik vyplývá, že až 22 procent dospívajících tráví surfováním na internetu i sedm hodin denně. Prostřednictvím chytrých mobilních telefonů, tabletů a notebooků komunikují se svými spolužáky, stahují různé aplikace a sledují videa. Výsledek? Kdo by se chtěl věnovat venkovním aktivitám, když má přátele a zábavu na dosah jednoho kliknutí, a to přímo ve svém pokoji? Jenže nedostatek čerstvého vzduchu i absence přírody si v budoucnu může vybrat svou daň na psychickém zdraví. A s pěkně vysokými úroky…

Zeleň? Nejlepší prevence

Naprosto ojedinělý výzkum uskutečněný na Aarhuské univerzitě v Dánsku přináší rodičům opravdu velký podnět k zamyšlení. Ze závěrů studie, která probíhala více než 30 let, totiž vyplývá, že děti, které hodně pobývají venku, mají o 55 procent nižší pravděpodobnost, že je v dospělosti postihne deprese, úzkost či jiná duševní porucha. Díky čemu? Emoční stabilitu, vyrovnanost a psychickou spokojenost prý zajistí blízkost stromů, potoků, hor a luk. Stejně jako společnost vrstevníků a pěstování reálných sociálních kontaktů. Zkrátka a dobře, čím častěji svou ratolest pošlete někam do zeleně, tím více pak bude šťastnější a sebejistější. To zní jako fajn plán na rodinný piknik nebo turistický výlet, nemyslíte? Koneckonců, je to pro dobro váš všech.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat