Lekce hudby rozvíjí dětem slovní zásobu

Neroste vám doma malý muzikant? Zkuste ho přihlásit na kytaru nebo klavír. Může to pozitivně ovlivnit jeho slovní zásobu, prostorové vnímání i motorické dovednosti. O lepších známkách ve škole ani nemluvě!

Přemýšlíte, jaký koníček by mohl vaše dítě opravdu bavit? Co třeba hra na hudební nástroj? Tak je pravda, že to není právě jednoduchá disciplína, neboť vyžaduje píli, důslednost i trpělivost. Ovšem ty sladké odměny! O kterých by měl vědět každý rodič?

Dobré známky díky notám

Již mnoho psychologických výzkumů poukázalo na skutečnost, že aktivně hraná hudba má příznivý vliv na psychiku, neboť podporuje schopnost soustředění. Jsou tu však i další věci, které stojí za zmínku. Podle německé studie z roku 2013 hudba zlepšuje také kognitivní schopnosti, a to dokonce dvakrát více v porovnání se sportem nebo tancem.

Odborníci si proto troufají tvrdit, že děti, které se účastní muzikálních lekcí, mívají ve škole lepší známky, přičemž jsou svědomitější a ambicióznější. Vede snad tudy cesta k vysvědčení s vyznamenáním? Vyzkoušejte to v praxi hned příští školní rok. Je úplně jedno, zda bude potomek hrát na kytaru, flétnu, klavír či housle, neboť tyhle výhody prý neminou žádného zapáleného muzikanta!

Slovní zásoba, která se jen tak nevyčerpá

Může mít hraní na hudební nástroj něco společného se čtením nebo komunikačními dovednostmi? Kupodivu ano, tvrdí američtí výzkumníci z Northwestern University. Ti na základě svého průzkumu zastávají názor, že sluchová paměť, opakující se zvukové vzorce i fonologické povědomí jsou pro získávání jazyka klíčové.

Matematické uvažování jako plus

Podstatou hudby je překvapivě matematika. Samotný rytmus a s ním všechny ty stupnice a intervaly mají jasná pravidla, stejně jako třeba počítání rovnic. Z tohoto důvodu prý malí nadšenci do not dosahují lepšího hodnocení v matematických testech, prokázali experti z výše jmenované vzdělávací instituce. Zároveň uvádí, že tento koníček pozitivně ovlivňuje prostorové vnímání, motoriku, kreativitu a vizuální citlivost, zatímco snižuje riziko poruch pozornosti. Zajímavé, viďte?






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat