Domov plný nástrah pro dětské úrazy

Chcete pro své děti jen to nejlepší, tak jste jim pro zábavu pořídili trampolínu a velký bazén k tomu? Myslete i na následky, které to může způsobit. A proč raději dvakrát zkontrolovat ukotvení nábytku, a to nejen v obýváku?

Každý rodič chce svým ratolestem zajistit naprosté bezpečí a minimalizovat tak riziko, že se stane něco zlého. Jste přesvědčení o tom, že domov je ta pravá oáza klidu, kde se vašim potomkům nemůže absolutně nic stát? Opak je pravdou. Co všechno má na svědomí nejčastější dětské úrazy a kdy se i vteřina nepozornosti může změnit v boj o holý život?

Nábytek jako hrozba

Všechny ty police, stojany, skříňky, regály a knihovny v prostoru vytvářejí útulnost a vizuálně atraktivní zázemí. Ovšem pozor, i nevinně se tvářící kus dekorace může mít drtivé následky. Podle vládní organizace Health Canada každoročně dochází ke stovkám incidentů, kdy se na děti do deseti let převrátí kus nábytku. Zatímco někdy je výsledkem jeho špatného ukotvení „pouhý“ šok a škrábanec, jindy to může skončit otřesem mozku, nebo dokonce úmrtím.

Trampolína? Zábava s vykřičníkem

„Neustále se setkáváme se zraněními způsobenými trampolínou, jako jsou například pohmožděniny nebo otevřené zlomeniny horních končetin či stehenních kostí. Nabádáme proto všechny rodiče, aby rozhodně nepropadali falešnému pocitu uklidnění, když je okolo trampolíny natažená síť, protože ta v žádném případě nezabrání případným nehodám,“ upozorňuje ředitel odboru pohotovostní medicíny Ferdinando Mirarchi z americké Pensylvánie.

Bazén vyžaduje permanentní obezřetnost

Jsme národem chatařů i milovníků vodních radovánek. Potvrzuje to skutečnost, že přibližně každá třetí tuzemská zahrada disponuje bazénem. A možná právě kvůli tomu se u nás ročně utopí kolem dvou stovek lidí, z toho až dvacet dětí. Česko dokonce patří mezi středoevropské rekordmany v počtu utonulých na jednoho obyvatele. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu a Světové zdravotnické organizace.

Odborníci varují, že co se týká domácích bazénů, nejohroženější jsou děti do pěti let. Mají totiž fyziologicky velkou a těžkou hlavu oproti celému tělu, která zafunguje jako závaží. Při předklonu nad vodu do ní tedy poměrně snadno spadnou, mnohdy i zcela nepozorovaně. Už po dvou minutách ztrácejí vědomí a čtyři až šest minut pod hladinou stačí k tomu, aby byl jejich mozek trvale poškozen.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat