Zahrada jako letní tábor pro děti

Prázdniny jsou v plném proudu a rodiče musejí zejména pro své ratolesti vymyslet nějaký program. Není to žádná věda, perfektní léto si každý může užít i na vlastní zahradě nebo terase. Menším dětem stačí k zábavě bazének s vodou nebo pískoviště, s těmi staršími můžete vyzkoušet různé akční hry. Sepsali jsme několik tipů na aktivity, při kterých si celá rodina užije spoustu zábavy na čerstvém vzduchu.

Stačí trocha vody

Vodní radovánky všechny děti milují. A najde se pro ně místo i v bytě. Stačí mít balkon nebo terasu, kam se vejde nafukovací bazének s pár centimetry vody. K tomu sadu kelímků či hrací vodní mlýn a děti se zabaví i hodiny. V letních parnech je navíc bazén ideálním způsobem, jak děti trochu zchladit. Mokrýma rukama a nohama se dají dělat otisky na dlažbu, ze kterých vzniknou různé tvary, zvířata nebo postavy.

Domečky pro skřítky

Na vycházce do lesa mohou děti popustit uzdu fantazii a z přírodních materiálů vystavět malé chaloupky, aby udělaly radost lesním skřítkům. Z šišek, klacíků a listů vzniknou krásné domky, které děti jistě zvládnou vybavit i nábytkem. A z nasbíraných borůvek a malin mohou skřítkům připravit třeba i večeři.

Hra na indiány

Stačí trocha představivosti a pár drobností pro navození atmosféry a trávník za domem se může změnit na indiánskou vesnici. Základem je pořádné tee-pee, kam se malí indiáni rádi nastěhují klidně na celý den. Z čerstvě nařezaných větví jim vyrobte luk a šípy na lov bizonů a z širšího pruhu gumy a peříček zase jednoduše vzniknou čelenky. Indiáni se pak mohou učit střílet na terč, plést náramky z bavlnek nebo hledat stopy zvířat v hlíně.

Zábava i v dešti

Skákání v kalužích je oblíbená zábava nejen jedné „prasečí“ holčičky z kreslené pohádky, ale také většiny ostatních dětí. Když začne pršet, neznamená to konec zábavy venku, jen je potřeba nazout gumáky a obléct si pláštěnky. Děti mohou také závodit v hledání žížal nebo v tom, komu se podaří do kelímku nachytat víc deště. 

Nejkrásnější dort

Stavění bábovek na písku lze přeměnit v soutěž pro malé kuchaře. Děti nejdříve vytvoří vyšší hromádku udusaného písku a tu pak ozdobí nasbíranými kamínky, lístky a květy. Snaží se vytvořit ten nejkrásnější dort. Větší děti zvládnou vybudovat na pískovišti celou malou vesnici s domečky, mosty nebo rybníky.

Zahradní olympiáda

Děti milují soutěže a s minimem pomůcek lze vytvořit celá řada zábavných disciplín. Přesnost prověří třeba házení kamínků na terč vytvořený z kbelíku naplněného vodou. Úkol se dá ztížit kupříkladu tím, že se dítě musí během házení houpat na houpačce. Rychlost a obratnost zase vyzkoušíte při přenášení vody v kelímku do nějaké větší nádoby, dokud není plná. Vyhrává ten, kdo to zvládne nejrychleji. S tenisáky a obyčejnými klacky nebo smetáky se dá zahrát zahradní golf, kdy se každý snaží dostat svůj míček vytyčenou trasou na co nejméně pokusů. Variant je nekonečně mnoho, záleží jen na věku dětí a fantazii rodičů.

Bubliny pro všechny

Bublifuky jsou sice skvělá zábava, ale zvlášť s menšími dětmi je dost těžké uhlídat, aby se náplň nevylila. Zkušení rodiče už vědí, že je potřeba mít bublifuků vždy několik, minimálně tolik, kolik je přítomno dětí. A též se vyplatí mít velkou zásobu náhradní náplně. Teprve tehdy neskončí radost z foukání bublin po prvním zakopnutí pláčem, že je bublifuk prázdný.

Schovávaná naruby

Na schovávanou už nejspíš hrál úplně každý, ovšem tato známá hra se dá pojmout i jinak. Existuje varianta, kdy se na začátku schová jen jeden hráč a ostatní ho hledají. Jakmile ho někdo najde, je potichu a schová se vedle něj. Takto hra pokračuje, dokud chumel ukrytých hráčů neobjeví i ten poslední. Na menší zahradě nebo doma se dá schovávaná hrát potmě nebo se zavázanýma očima, jen je potřeba se ujistit, že se hráči při hledání neztratí. V neposlední řadě se nemusejí hráči hledat jen mezi sebou: místo toho mohou pátrat například po barevných papírcích, které po zahradě poschováváme. Kdo jich najde nejvíc, vyhrává.

Posezení u ohně

K letním prázdninám neodmyslitelně patří i táborák. Sednout si večer k ohni, opéct si špekáčky a společně si zazpívat, to jsou zážitky, na něž budou děti vzpomínat i po letech. U zpívání je dobré dětem rozdat různé hudební nástroje, jako jsou dřívka nebo chrastítka, aby je společné muzicírování ještě víc bavilo.






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Lilek v těstíčku

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat