Když se dětem splaší fantazie

Neviditelní kamarádi, čarodějnice nebo příšery – ve vývoji dětí se objeví fáze, kdy jsou magické představy dětí na denním pořádku. Jak ale nejlépe reagovat, když se dětem splaší fantazie?

Ve věku mezi dvěma až pěti lety jsou magické představy naprosto normální. Nemusíte si proto dělat žádné starosti, že by s vaším dítětem nebylo něco v pořádku. Netrpí ani ztrátou vnímání reality, ani z něj neroste lhář. V této vývojové fázi děti nelžou vědomě nebo s úmyslem, v jejich světě má prostě momentálně tahle výstřednost svoje pevné místo.

Co je magické myšlení

Ačkoli se děti v tomto věku už dokážou docela dobře vyjádřit a pojmenovat reálné věci, hraje fantazie velmi významnou roli. A rozpoznat rozdíl mezi fantazií a realitou je pro ně občas ještě těžké. Teprve okolo pátého roku se naučí rozeznat pravdu a lež a začínají myslet „realisticky“.

Magické myšlení znamená, že možné je všechno: příšery, trpaslíci, Mikuláš s čerty nebo Ježíšek jsou naprosto skuteční. Vaše dítě se snaží si svět vysvětlit po svém. Dokonce si mohou některé věty vyložit doslova („To je tak těžké, že mi upadnou ruce.“) Nebo mohou dostat až panický záchvat strachu při vypouštění vany, ve které sedí, aby je snad voda neodnesla s sebou. Je úplně jedno, jak nesmyslně a nepravděpodobně to pro vás zní, pro vaše dítě je to reálné. A nepomohou ani vaše logická vysvětlení.

Strašidla pod postelí a neviditelný kamarád

S magickým myšlením se objevuje i magický strach. Strašidla pod postelí, ve skříni nebo za závěsem jsou úplně typickými strachy vašich ratolestí. Děti tak nemohou usnout, v noci se budí strachy, chtějí spát s vámi v posteli a ani ve spánku se od vás nehnou.

Ale k této fázi patří pro mnoho dětí i představa neviditelného kamaráda. A ačkoli budete muset asi u stolu prostírat ještě jedno místo, poslouží to vašemu dítěti k tomu, že s ním jeho fantazie budete sdílet. Jakmile u nich nastoupí realistické myšlení, svého kamaráda už potřebovat nebudou.

Tipy pro rodiče

Pro vás jako rodiče je magické myšlení vašich dětí možná těžko uchopitelné. Jste totiž s realitou tak pevně spjati, že už může být obtížné ponořit se do světa fantazie spolu se svým potomkem. Proto je tato fáze pro mnoho rodičů skutečnou výzvou ve výchově. Ale s následujícími tipy to zvládnete o trochu lépe.

Nepovažujte vyprávění vašeho dítěte hned za lež. Berte to jako raději jako znak kreativity a bohaté fantazie.

Klidně se ponořte do jeho světa fantazie a využijte ho jako součást společné hry.

Nemusíte nutně vše vysvětlovat. Nejenže to vaše dítě v tomto věku asi stejně nepochopí, ale navíc to ani nebude mít smysl.

Pokud vaše dítě trpí magickým strachem, nepomůže, když mu zdůrazníte, že pro to není žádný důvod. Jediná možnost je to „dokázat“. Trpělivě prohlížejte skříně, dívejte se pod postel a za závěsy a ubezpečte ho, že se tam opravdu žádná příšera neschovává.

Vyprávějte dítěti, že i vy už jste se někdy v životě báli a že jeho pocit chápete. A sdělte mu také, jak jste se dokázali svého strachu zbavit.

Nikdy si ze strachu svého dítěte nedělejte legraci!






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat