Žárlivosti mezi sourozenci se dá předejít

Žárlivost mezi sourozenci je velmi častá a ve většině případů naprosto normální. Ze začátku se děti spolu s nastávající maminkou těší na dalšího potomka. Ovšem po nějaké době od narození se nadšení a radost změní v rivalitu.

Psychologové tuto situaci srovnávají s tím, jako by si váš partner přivedl do vztahu novou přítelkyni a oznámil, že s nimi od teď bude bydlet a všichni by se měli rádi.

Prvorozeného na sourozence připravte

Starší sourozenec najednou zjistí, že miminku věnuje maminka čas, který dříve věnovala jemu. Někdy může být následkem domnělý návrat staršího dítěte ve vývoji. Najednou si cucá palec nebo opět upadá do období vzdoru. Některé děti se občas začnou v noci počurávat. Rodiče by měli o sourozenci vyprávět už během těhotenství. Z obrázkových knížek na toto téma prvorozený zjistí, jaké to je, když do rodiny přijde nové miminko, a třeba panenka může pomoci naučit se formou hry zacházet s mladším sourozencem.

Když se miminko narodí

Když se vrátí rodina po porodu domů, je dobré, aby miminko přineslo prvorozenému nějaký dáreček. A když to bude třeba hračka, po které dítě už dlouho toužilo, bude starší dítě mladšímu určitě více nakloněno. Při denních aktivitách myslete co nejvíce nejdříve na starší dítě. Když se bude cítit upřednostňované, získá pocit toho „velkého“. A když bude moci pomáhat s jednoduššími činnostmi v domácnosti, podtrhnete ještě jeho pocit odpovědnosti a hrdosti.

Při návštěvě miminka myslete i na ostatní děti

Často bývá miminko důvodem pro návštěvy příbuzných a známých. Psychologové doporučují nepřinést dáreček jen pro miminko. Když dostane dárek i starší dítě, a navíc třeba ještě před miminkem, určitě nevznikne žádná žárlivost.

Právě v prvním roce života není miminko ještě žádný kamarád na hraní, a navíc potřebuje hodně pozornosti a starší sourozenec samozřejmě rychle pozná, že už není číslo jedna. Je potřeba mu vysvětlit, že on už je starší a umí toho mnohem víc než miminko, které ještě potřebuje hodně pomoci. Děti si užívají ten pocit, když jsou vtažení do dění a mohou pomáhat s věcmi, které jinak dělají jen dospělí.

Žárlivost – normální a zdravá

Žárlivé scény jsou v sourozeneckém vztahu, což je většinou nejdelší vztah v životě člověka, normální a jsou považovány v procesu růstu jako zdravá vývojová vlastnost. 






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat