Děti vyrůstající v zeleném životním prostředí mají vyšší IQ

Belgičtí vědci využili nejmodernější technologie a počítačovou analýzu k zhodnocení vlivu životního prostředí na vývoj inteligence u dětí. Satelitní snímky okolí domovů školáků druhého stupně základního vzdělávání vztáhli k jejich IQ a chování. Z výsledků je patrné, že čím více zeleně mají děti kolem sebe, tím mají vyšší IQ a méně problémů s chováním.

Analýza podporuje starší poznatky o vlivu čistoty vzduchu, hluku a stresu v životním prostředí dětí na jejich vývoj mozku.

Belgičtí vědci zhodnotili IQ a chování 600 dětí ve věku deset až patnáct let. A z analýzy satelitních snímků jejich životního prostředí vyplývá, že na každá tři procenta nárůstu zeleně v okolí domova připadá nárůst IQ o 2,6 bodu.

„Naše výsledky naznačují, že zelený prostor v obydlených oblastech může mít příznivý vliv na intelektuální vývoj a rozvoj chování u dětí, které žijí v městském prostředí,“ tvrdí autoři z Hasseltské univerzity.

Zatímco v roce 1950 žilo v městském prostředí jen třicet procent světové populace, dnes je to celá polovina a očekává se, že do roku 2050 to bude osmašedesát procent osob.

A co pobyt v přírodě přináší dospělákům?

Dobrá nálada vydrží až do večera

Když svítí slunce, všechno je takové veselejší. A vy nebudete výjimkou! Hřejivé paprsky, kterým se vystavíte během procházky, jsou totiž vynikajícím zdrojem vitaminu D. Díky tomu, že tato látka zvyšuje hladinu hormonu serotoninu v mozku, umí poměrně rychle navodit dobrou náladu a zahnat všechny chmury. Procházka v přírodě tlumí příznaky depresí a úzkostí.

Lepší tělesné křivky i zdravější srdce

Stále vás to do lesa, popřípadě do jiné zeleně, moc „netáhne“? Pak pro vás máme další dávku chybějící motivace. Závěry četných studií prokázaly, že pobyt v přírodě významně snižuje úroveň stresového hormonu kortizolu, což do jisté míry poskytuje prevenci kardiovaskulárních chorob i mozkových příhod. Pokud se venku navíc pohybujete po vlastní ose – tedy pěšky, můžete půlhodinovým špacírem v pomalejším tempu spálit i 80 kalorií. A to se přece počítá!






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat