Příkrmy od čtvrtého měsíce života mohou fungovat jako prevence potravinových alergií

Vědci z Londýnské univerzity tvrdí, že kojenci by měli být vystavováni alergenům – kupříkladu lepku – už od čtvrtého měsíce života. Naznačuje to jejich studie, v jejímž rámci sledovali tisíc kojenců. Polovina do šestého měsíce přijímala pouze mateřské mléko, polovina od čtvrtého měsíce dostávala tekutý příkrm obsahující lepek. V první polovině se později objevilo sedm celiaků, tedy dětí alergických na lepek. V druhé polovině nemělo tuto alergii ani jedno dítě.

Nejčastější alergeny

Podle autorů by tak měly být kojenci vystavováni alergenům – pšenici, sezamu, vajíčkům, rybám a kravskému mléku – od čtvrtého měsíce života. Mohlo by to snížit počet potravinových alergiků.

Z výzkumu totiž vyplývá, že mezi dětmi, které byly pouze kojeny do šestého měsíce života, se v sedmi případech ve věku tří let objevila alergie na lepek.

Studie zatím přináší jen předběžné výsledky a musí být potvrzena na větším vzorku dětí.

„Tato studie poskytuje důkazy, že vystavení dítěte určitému množství pšenice před šestým měsícem věku by mohlo snížit rozvoj celiakie,“ míní profesor Gideon Lack z Londýnské univerzity.

Záludná alergie na ořechy

S podobnými závěry přišli loni kanadští alergologové, kteří prokázali, že jako prevenci smrtelných alergií na ořechy a arašídy se dítě nesmí před těmito potravinami chránit co nejdéle, ale naopak být těmto potravinám vystaveno co nejdříve. Podle jejich studie je ideální, aby arašídy dítě dostalo ve čtyřech měsících. Stačí podávat dva gramy arašídového másla třikrát týdně kojenci do úst. Riziko rozvoje vážné alergie se tím sníží o osmdesát procent.

„Kojenci s vysokým rizikem rozvoje alergie na arašídy, třeba ty s vážnou formou ekzému, alergické na vajíčka, či při kombinaci obou těchto stavů, by měli být předtím vyšetřeni odborníkem, než se u nich arašídové máslo vyzkouší,“ radí kanadští vědci.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat