Děti hrající si v lese mají vyšší IQ

Počítače, televize, videohry, tablety a chytré telefony jsou to, co dnešní děti přitahuje nejvíce. Čím menší zlomek dne u těchto technologií tráví, tím lépe pro vývoj jejich kognitivních funkcí – paměti, myšlení, rozhodování ad. Podle rozsáhlé metaanalýzy 186 výzkumů je zcela jasné, že nejlépe si ve škole a později v životě vedou děti, které rostou a dospívají v přírodě, které si hrají na zahradě, v lese, v parku či na louce. Mají lepší akademické výsledky, mají v průměru vyšší IQ, jsou bystřejší a pohotovější v myšlení, jsou vynalézavější a umějí se lépe rozhodovat. Lépe než jejich vrstevníci, kteří tráví volný čas doma před obrazovkami a displeji všeho druhu.

Deprese a úzkosti

Výskyt mentálních chorob u dětí a dospívajících se na celém světě zvyšuje, roste především počet trpících depresemi a úzkostmi, které výrazně snižují kvalitu života. Počet trpících roste s tím, jak roste počet lidí žijících ve velkých městech s nedostatkem zeleně, jak se rodiče lapení v systému, který z nich činí roboty na tvorbu peněz, přestávají dětem věnovat a využívají moderní technologie k jejich zabavení. Souvisí to do značné míry také s inteligencí, socioekonomickým postavením a vzděláním rodičů. Čím lépe na tom jsou v těchto měřítcích, tím spíš dbají na psychologický vývoj svých potomků, nutí je chodit ven do přírody a hlídají čas, který tráví s moderními technologiemi.

Pozor na moderní technologie

Moderní technologie jsou skvělí pomocníci v současné společnosti a jejich užívání se dítě také musí naučit. Bohužel při jejich užívání jsou děti velmi pasivní, neboť podstatou těchto technologií je, že jsou uživatelsky co nejjednodušší, takže nepodporují v kreativitě a učení. Dítě je při práci s nimi mentálně velmi pasivní.

„Prevence je klíčová, takže odhalit a přesně popsat to, co poškozuje mentální zdraví, nebo mu naopak prospívá, je důležité pro výchovu mladých lidí,“ tvrdí spoluautorka výzkumu doktorka Tassia Oswald z University of Adelaide.

Výsledky neznamenají, že je nutné děti zcela chránit před moderními technologiemi, ale jde o to, aby jejich užívání bylo jen zlomkem všech aktivit, kterým se dítě během dne věnuje.

„Všechno stojí na tom, co dítě dělá se svým časem během dne, směs různých aktivit je to, co potřebuje nejvíc,“ uvedla profesorka Til Wykes z Londýnské univerzity v rozhovoru pro deník The Mail.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat