Veďte své děti především k samostatnosti

Žádný rodič není dokonalý. Může se však pokusit udělat maximum, co se výchovy a vedení svého dítěte týče. Co rozhodně nedělat, pokud chcete ze svého potomka vychovat silného a inteligentního člověka?

Jestli chcete svému dítěti vštípit správné hodnoty, musíte jít příkladem – a být důslední, jinak dítě zmatete v tom, co je a není správné. Které tipy vám i jemu pomohou při vývoji?

Zapojte se

Žádná laxnost, to je princip dobrého rodičovství číslo jedna. Je třeba zapojit se do všech aspektů života vašeho dítěte. Není pochyb o tom, že něco takového vyžaduje úsilí a čas. Obojí je však pro blaho juniora zásadní. V případě, že jste „nezúčastněným rodičem“, dítě to vycítí a začne mít pocit, že vám na něm nezáleží. Možná se i začne dožadovat pozornosti prostřednictvím vzdoru a potíží s kamarády i členy rodiny.

Mějte jasně daná pravidla

Základní pravidla udržují klid a v neposlední řadě řídí chování vašeho dítěte, když ještě není schopné plně rozhodovat samo za sebe. Vlastně kočírují jeho emoce i obavy, a přes všechno, co si o nich myslí, mu dávají najevo, že vám na něm záleží. První pravidlo, které musíte stanovit, je, že vás potomek vždy poinformuje o tom, kde a s kým je – pro případ, že by nastal nějaký problém.

Pomozte mu v nezávislosti

Aby se vaše dítě stalo odpovědným a úspěšným dospělým, mělo by se (ideálně již v raném věku) naučit samostatnosti. Nezávislost pomůže rozvíjet jeho smysl pro vlastní směr. Začnete tím, že ho uděláte odpovědným za malé věci, jako je ukládání hraček a knih zpět na své místo. Později mu svěřte péči o domácího mazlíčka, kupříkladu venčení nebo krmení. Nechte jej rozhodovat se, byť špatně! Chybami se člověk učí. Každý přešlap ho poučí a příště jej donutí k potencionálně lepšímu plánování a přemýšlení.

A pozor, mnoho rodičů si myslí, že nezávislost dítěte je stejná jako neposlušnost. Ale tak to není. Naučte se respektovat jeho postoje a uvažování a na zadaný úkol, který mu dáte, nespěchejte. Vybudovat nový návyk totiž trvá 21 dnů.

Rozhodně neustupujte

Pokud chcete svému dítěti vštípit správné hodnoty, musíte být důslední. Měníte-li neustále svá vlastní pravidla, plány, postoje a očekávání, nečekejte, že to na dítě nebude mít negativní dopad. Upřímně?

Jestli mu v pondělí řeknete, že se chcete stěhovat, tak ať si do konce týdne sbalí věci, v úterý to už neplatí, ale ve středu se vrátíte ke svému původnímu záměru, postaráte se u něj o rozvoj osobnostních problémů. Stejně to platí i tehdy, když má něco zařídit, udělat, nebo naopak nedělat. Chaos plodí jen chaos.

Dejte svému dítěti vědět, o čem jste ochotní diskutovat, kudy cesta naopak nevede (kompromisy nepřicházejí v úvahu) a za co ho můžete odměnit. Držte se svých pravidel a neměňte je jako ponožky.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat