Konzumace cukru u dětí má hořký konec

Cukr je zlo s nejhorší možnou pověstí. Jaké následky představuje pro děti, které mají velkou spotřebu? A jaké je vlastně doporučované denní množství?

O cukru se v posledních letech mluví poměrně dost, protože jde o jednu z nejzneužívanějších a dost možná i nejnebezpečnějších přísad. „Fakta jsou fakta. Bez ohledu na jeho podobu je cukr hlavní příčinou obezity i většiny chronických onemocnění, jež ohrožují životy lidí a ničí ekonomiku. Není ničím jiným než dostupnou drogou, která může zapříčinit nemoci srdce, rakovinu, deprese i neplodnost,“ nebere si servítky americký lékař Mark Hyman z univerzity v Clevelandu. Nejen podle tohoto odborníka ono bílé ochucovadlo nesmírně škodí, a to nejen dospělým, ale hlavně dětem.

Móda sladkostí s hořkým koncem

„Malé děti mají malé břicho. Jako zodpovědný rodič byste se tento nevelký prostor měli snažit zaplnit potravinami bohatými na vitaminy, minerály a další důležité živiny, ne prázdnými kaloriemi ve formě přidaného cukru. Děti, které tuto přísadu konzumují ve velkém množství, pak nejsou schopné docenit ani sladší příchuť čerstvého ovoce, což začíná být problém,“ vysvětluje americká pediatrička a zároveň výživová poradkyně Courtney Hines. A co přesně znamená to zmiňované „velké množství“? Tak na to aby si člověk snad raději sedl…

Počítat na gramy? Raději na lžíce!

Výzkum amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí odhalil, že průměrné dnešní batole sní zhruba sedm čajových lžiček cukru denně. Že to není možné? Že se někdo někde přepočítal? Myslet si to samozřejmě můžete, ale zkuste se někdy podívat na to, kolik přidaného cukru se ukrývá třeba v běžné přesnídávce, džusu, mléčné rýžové kaši nebo dětských keksech. Mezi následky, které to s sebou přináší, patří podle lékařů budoucí náchylnost k obezitě a diabetu, stejně jako křehké a lámavé kosti i špatný cholesterol.

Z tohoto důvodu by děti do dvou let neměly dostávat žádný přidaný cukr. Od druhých narozenin až do těch osmnáctých je pak za „bezpečnou“ denní dávku považováno šest lžiček, což mimochodem odpovídá třeba 250 mililitrům koly nebo necelé čokoládové tyčince. Tedy alespoň tak praví odborníci, kteří zároveň připouštějí, že tohle kritérium je pro dnešní populaci jen těžko splnitelné.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat