Dopřejte svému miminku tu nejlepší péči

Každý miluje dotek jemné dětské pokožky. Je tak čistá, měkká a hebká. Ale bohužel i křehká! Dokonce je pětkrát tenčí než kůže dospělého člověka. Takže je náchylná a pozorný rodič by měl mít na paměti několik pravidel, jak o ni správně pečovat. Teď se dozvíte, jak na to!

Dětské pokožce trvá přibližně tři roky než si vytvoří potřebnou obranyschopnost proti škodlivým látkám, které se mohou dostat do krevního oběhu. A od toho se samozřejmě odvíjí i zhoršená hojivost, která může v případě zanícené pokožky trvat i tři týdny. Ačkoli je struktura dětské kůže podobná té u dospělých, kožní buňky nejsou tak blízko u sebe. A tak je pro škodliviny snazší napadnout křehký organismus. Tyto informace by mohly v nejedné mamince vyvolat znepokojení. Ale nemusíme to vidět vůbec černě. Žijeme v 21. století a existuje tolik vylepšení. Pokožka vašeho miminka se může mít jak v bavlnce. A když už jsme u těch tkanin – místo vlny zvolte radši balvnu, protože i ta sebekvalitnější vlna může být velice dráždivá a dítěti pak mohou vzniknout nepříjemné vyrážky.

Není mýdlo jako mýdlo

I u dospělých platí, že by se to s mytím nemělo přehánět a u dětí se toto pravidlo znásobuje. Potní žlázy mají děti teprve ve vývinu, a tak jejich pokožka nepotřebuje tolik čistit. Úplně se nedoporučují klasická mýdla. Lepší je zvolit přípravek na přírodní bázi, který je typem určen přímo vašemu dítěti. Mezi další věci, které pokožce tak úplně neprospívají patří různé potraviny obsahující alergeny (jahody, mléčné výrobky), umělé tkaniny, také bychom měli být opatrní na sluneční UV záření. Naopak velmi prospěšně působí různé oleje, hydratační mléka a prodyšné materiály oblečení vašeho miminka.

Inspirace babskými radami

Při přebalování často vznikají nepříjemné opruzeniny. To můžeme řešit různými způsoby – volbou oblečení, správnou hygienou a vhodnými kosmetickými přípravky. Už po mnohá staletí se při péči o pokožku v různých kulturách osvědčily oleje. Arganový, mandlový, kokosový. Naše prababičky měli odzkoušené různé metody, ale nyní můžeme čerpat inspiraci i ze vzdálenějších koutů světa.

Sbaleno na cesty

S moderním přístupem k rodičovství zároveň souvisí i spravedlivé rozdělení rolí tatínka a maminky a to třeba i při cestování s dětmi. A to klidně i do zahraničí. V takových případech rodiče rádi sáhnou po produktech, které nezaberou moc místa a skvěle splní svůj účel i v méně příznivých podmínkách. Čisticí ubrousky jsou velmi praktické třeba do auta, na pláž, do hor, když rodinka vyjede objevovat krásy Česka nebo ve chvíli, kdy se rodič vydá s dítětem do města. Prostě je můžete mít vždy po ruce a udělají vám velkou službu, ať už je chcete použít na očištění miminkovského zadečku nebo tváře.

Legrace musí být

Ale když to tak shrnem! Každá máma nebo táta musí být v pohodě, aby jejich miminko bylo šťastné. Ve finále ani tak nezáleží na tom, zda má miminko značkové oblečení a jestli sousedky dítě už umí chodit a vaše ještě ne. Hlavní je, brát celé rodičovství jako zábavné dobrodružství, které přináší každý den něco nového. A užít si to!






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat