Kopance miminka v bříšku jsou reakcí na vnější podněty

Malý poklad, který čeká na své narození, je zase nějaký aktivní? Může vás kopat proto, že se mu líbí zvuk vašeho hlasu. Nebo naopak dává na vědomí, že se nestravujete podle jeho představ!

Na první „kopanec“ nenarozeného miminka obvykle maminka vzpomíná celý svůj život. Také aby ne! Je to zvláštní pocit. A naprosto výjimečný okamžik. Od chvíle, kdy o sobě potomek dává takto vědět, s ním postupně navazuje vztah i partner, který jeho aktivitu může při hlazení těhotenského bříška znatelně cítit. Co tím ale děťátko sděluje a proč se to děje?

Rostu. A proto kopu!

Podle názoru lékařů lze z takových „úderů“ vyčíst jediné – plod uvnitř dělohy zdravě roste a dobře se vyvíjí. K prvním malým pohybům dochází už po osmi týdnech gravidity, ovšem je to příliš brzy na to, aby je maminka mohla vnímat. V této fázi na ně upozorní jen ultrazvuk a bystré oko gynekologa.

Cože? Řekni to víc nahlas

Kolem 20. týdne těhotenství většina žen už jasně registruje, jak miminko skotačí. Z části i proto, že dorostlo do poloviny své velikosti, jíž bude mít při porodu, takže každé otočení a protažení působí o dost silněji. A co víc, v tomto období se zdokonalují i jeho smysly. Sluch reaguje na hluky z okolí, které pronikají skrz děložní stěnu. Dítě mohou přimět k činnosti nejen hlasy rodičů, ale třeba i zvuky televize.

Hej, pošli mi ještě sladkosti

Další důvod, proč vám váš malý poklad udělí láskyplný kopec přímo mezi žebra? Tím bývá i jídlo, které v radostném očekávání konzumujete. Jeho příchuť ho totiž díky plodové vodě doslova obklopuje. Pozitivní, nebo naopak negativní odezvy pak vypadají právě takto.

Mami, nerozčiluj se

Americký profesor lékařských a zdravotnických věd Peter Stone prostřednictvím své studie, kterou publikoval v magazínu The Journal of Physiology, poukazuje na to, že pohyby dítěte úzce souvisí s emočním stavem matky. Snížit i zvýšit aktivitu plodu pak může dlouhotrvající stres, úzkost i obyčejné nevyspání. Psychická zátěž ovšem může narušit vývoj mozku i nervového systému miminka, varuje tento odborník. Rada tedy zní? Pokuste se zůstat v co největší duševní pohodě!






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat