Znalost stadií neurologického vývoje dítěte z vás udělá lepšího rodiče

Umí dvouleté dítě alespoň omezeně ovládat své emoce? A kdy se u něj začínají naplno rozvíjet jazykové dovednosti nebo empatické schopnosti? Tyhle informace jsou pro rodiče zásadní!

Předvídat chování svého dítěte se stoprocentní přesností? Vidina je to sice lákavá, ale bohužel nereálná. Všichni jsme se jistě už mnohokrát přesvědčili o tom, že naši nejmenší mají vždycky čím překvapit. Jako rodiče jsme tu pak od toho, abychom je chránili, motivovali a rozvíjeli. S tím vším by nám podle vědců hodně pomohla znalost jejich neurologického vývoje. Prokázalo se totiž, že ti, kteří ji mají, se lépe orientují v dětském světě. Chcete ji také poznat?

Fáze poznávání vyžaduje neustálou podporu

„Od narození do dvou let dítě prochází takzvaným senzomotorickým stupněm. V této fázi se aklimatizuje a zvyká si na okolní prostředí, k čemuž využívá všechny své smysly. Kolem jednoho roku začíná chápat, že i když daný objekt zmizí z jeho zorného pole, stále existuje. V tomto období je nesmírně důležitá podpora. Když totiž nejmenší člen rodiny neví, jak se zachovat, obvykle se to snaží vyčíst z reakcí rodiče. Buďte tedy poblíž a usnadněte mu sociální poznávání,“ vysvětluje americká psycholožka Sarah Lytle, která působí na Washingtonské univerzitě v Seattlu. A co se děje dál?

Mami, já už mluvím!

„Mezi druhým a šestým rokem se upevňují jazykové schopnosti a rozšiřuje slovní zásoba. Dítě také začíná uvažovat o symbolech a rozpoznávat rozdíl mezi minulostí, přítomností a budoucností. Abstraktní pojmy jsou pro něj ještě příliš složité, stejně jako emoce. Hodně rodičů se domnívá, že ve 24 měsících už je dokáže naplno ovládat, ale opak je pravdou. Mít po ruce jeho oblíbenou hračku, která ho při záchvatech vzteku rozptýlí, je ta nejlepší strategie,“ doporučuje výše jmenovaná odbornice.

Pozor, přichází rozum

„Říká se, že sedm let je věk rozumu. A já s tím souhlasím. V tomto stadiu je dítě schopné porozumět sledu událostí a empaticky se vcítit do druhých, i když mají naprosto odlišné zkušenosti od jeho vlastních. Důležité je teď pamatovat na jeho emoční vývoj, neboť všechny hádky rodičů na něj působí dvojnásob negativně a tíživě,“ upozorňuje psycholožka Sarah Lytle.

 

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: www.uhhospitals.org






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat