Výchova dětí za a po socialismu

Slýcháte tuhle větu také často? „Pamětníci“ jí reagují na mnoho věcí. Ale asi nejčastěji ji slyšíme v souvislosti s výchovou a chováním dětí. Jak je to tedy s dětmi dnes a v minulosti?

Dřív si děti hrály na silnici. Stačilo jim jen pár dřívek a kamínků a vyhrály si s nimi celé dlouhé hodiny. Naprosto volně běhaly po loukách a polích a mohly se svobodně rozvíjet. Na rozdíl od současnosti. Dnes žijí namačkané ve dvoupokojovém bytě, kde trčí celé hodiny na mobilu (rodičů) a slunce skoro nevidí. A teď vážně – opravdu je to s našimi dětmi tak špatné?

Děti socialismu

V 80. letech byla pracující máma tak běžný jev, že školky, ale tenkrát i jesličky praskaly ve švech. Nezřídka se tak mámy s dětmi rozloučily už půl roku po narození a běžely zpátky do práce. A výchova v socialistických školkách a jeslích rozhodně nebyla pro mazánky! Kdo z vás také seděl u stolu před talířem nenáviděného jídla (krupičná kaše, špenát nebo cokoli jiného) a nesměl vstát, dokud to nesní? Alespoň jednu takovou zkušenost má určitě každý z vás.

Dětská práva vstoupila v platnost až v 90. letech. Různé metody výchovy, které byly do té doby normální (a považovány za správné), jako nechat dítě „vyřvat“ nebo tělesné nebo psychické tresty, jsou dnes už naštěstí pryč. Ale například ještě v 80. letech se malým dětem a miminkům při lékařských zákrocích nedávaly žádné prostředky proti bolesti, protože se vycházelo z toho, že tak malé děti bolest necítí. A ohledně kojení panovaly takové mýty, kterým bychom dnes už nemohly uvěřit.

Dnes je naopak dítě středem naší pozornosti. Výchova spočívá od narození především na vzájemném vztahu a úzkém svazku. Nebojíme se svoje děti rozmazlovat tím, že je budeme stále nosit. A neposíláme je do pokoje, pokud něco neudělají podle našich představ. Snažíme se je podpořit v tom, stát se sociálně kompetentní bytostí.

Čas nevrátíme

Samozřejmě, že si děti dříve hrály více na ulici – jezdilo také mnohem méně aut. A kdo jede jednou týdně na velký nákup, v létě pravidelně s rodinou k moři, během školního roku vozí děti na kroužky nebo za zábavou, těžko si bude právě na auta stěžovat. A změnit to stejně nemůžeme. Každá doba přináší své. Lidé mají tendenci vidět minulost růžovější, než ve skutečnosti byla. A možná je to tak v pořádku s ohledem na naše vlastní vzpomínky na dětství. Ale neměly bychom naše vzpomínky brát jako bernou minci. Svět je totiž stále krásnější a byla by škoda si toho nevšimnout. Existuje například tolik báječných věcí, které život s dětmi tak ulehčují!

Každá doba přináší výzvy

Ano, dnešní děti mají více hraček. Ale to nesouvisí jenom s tím, že rodiče hloupnou. Je to jednoduše vedlejší efekt kapitalismu. Ten je totiž založený přesně na tom, že si můžeme koupit stále více.

Na druhou stranu takových dětí, které by jen seděly u televize, nebo se nehnuly od počítače nebo mobilu, mnoho nebude. Většina rodičů se totiž snaží najít nějakou zlatou střední cestu mezi svými vzpomínkami z dětství a moderní dobou. Protože na pokrok si stěžovat nemůžeme. Ten tady zkrátka byl vždycky. A úkolem rodičů je vychovávat své dítě, jak nejlépe dovede.

Zdroj: Názory a tvrzení autora, kidshealth.org






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat