Co se ideálního věku pro otěhotnění týče, nepodléhejte iluzím

Nikdy není ideální doba. Nejdřív chybí ten správný partner, pak je důležitější kariéra než rodina, a vůbec, tu hypotéku taky někdo platit musí. 20, 30, 35 let. Kdy by se žena měla stát matkou a jaký věk odborníci považují za ten ze všech nejlepší?

Porodit a nezbláznit se. To je prapůvodním posláním a zbožným přáním většiny žen. Průměrný věk prvorodiček v Česku je přitom 28 let. Je tohle snad ona odborníky doporučovaná hranice pro početí, kterou by ženy dychtící po miminku neměly překračovat? Jestli prozatím žijete prací a na dudlíky, plenky a kojení nemáte ani pomyšlení, zůstaňte v klidu. Ještě máte čas!

Miminko až později

Podle deníku The Wall Street Journal je ideální doba na otěhotnění stanovena na 32 let. Do těchto narozenin má každá bytost s dělohou větší šanci na pozitivní těhotenský test, protože je nejplodnější. Vlastně je to tak, že od 25 let věku plodnost ženy každoročně klesá o 4 až 5 %, nicméně 32 svíček na dortu je ještě v normě. Jako zlomový rok se pak nejčastěji udává věk 35 let. Dospěl k tomu výzkum shromážděný Americkou vysokou školou porodníků a gynekologů. Pochopitelně, že tato data nemusí sedět se skutečností. Pokud se žena cítí dobře, je v dobrém zdravotním stavu, nemá žádné potíže a chce miminko později, lékař nemá důvod jí její rozhodnutí rozmlouvat.

Rekord, který šokuje

Mimochodem, průměrný věk u druhorodiček se oproti minulým letům zvýšil o 4,8 roku na 30,7 roku. Těhotenství mezi čtyřicítkou a padesátkou už taky není ničím výjimečné. Zářným případem je třeba česká Marylin Monroe, herečka Miluše Bittnerová (43), která své první dítko, dceru Betynku, porodila ve 41 letech.  Některé ženy se ale svých rodičovských rolí nevzdávají ani po šedesátce a výš.

V roce 2019 se stala v 73 letech nejstarší matkou světa Indka Mangayamma Yerramatti, jež na svět císařským řezem přivedla zdravá dvojčátka, která počala umělým oplodněním. Takové případy ale lékaři vůbec nevidí rádi.

Rizika těhotenství ve vyšším věku

Děti narozené starším matkám mají vyšší riziko určitých chromozomálních problémů, jako je Downův syndrom. Častěji inklinují k potratům a gynekologové se právem obávají nejen o zdraví plodu, ale i nastávajících maminek.

Zdroje: czso.cz, mayoclinic.org






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat