Když dá táta dceři pusu

Polibek k lásce patří, o tom není pochyb. Pokud jde ale o to, že máma nebo táta dá polibek svým potomkům, dochází k menším nebo větším kontroverzím. Je v pořádku dát svému dítěti pusu na pusu? Nebo spíše ne?

Když David Beckham přidal na sociální sítě fotku, na které dává své sedmileté dceři Harper pusu na pusu, vyvolal obrovský rozruch. Spousta lidí fotbalovou hvězdu odsuzovala a tvrdila, že takový polibek je naprosto nevhodný. Ale nezůstalo jen u toho, kritizovaná byla i Davidova žena zpěvačka a návrhářka Victoria Beckham, která později vystavila na sociální sítě podobnou fotku, za „něco tak odporného“.

Zároveň se ale našlo i dost těch, kteří svými komentáři hvězdný pár podpořili a ujistili je, že je to naprosto normální políbit své vlastní dítě.

Vznikla tedy docela kontroverzní diskuse, ve které, jak se zdá, buď souhlasíte, nebo ne.

Co na to psychologie?

I u psychologů se s jednotným názorem na „pusu u dítěte“ nesetkáte. Například Dr. Fiona Martin z dětského psychologického centra v Sydney je toho názoru, že je to naprosto normální. Pusa rodičů na pusu dítěte není nic sexuálního, naopak je to znakem pro lásku a sounáležitost. Navíc i mnohé výzkumy dokazují, že takové polibky nemají na dítě ani ten nejmenší negativní vliv.

Naproti tomu Dr. Charlotte Reznik, psycholožka na univerzitě v Kalifornii, se domnívá, že polibek na ústa dítěte může být velmi matoucí. „Když rodič dává takové polibky malému dítěti, do jakého věku je to v pořádku a kdy by měl už raději přestat?“ říká Reznik v jednom rozhovoru. Jakmile totiž děti dosáhnou věku šesti nebo sedmi let, začínají si všímat svého těla a více vnímají svoji sexualitu. Pro takové děti může být polibek dokonce vzrušujícím impulzem. Podle Dr. Reznik si děti všímají, že se takto líbá máma s tátou, ale i toho, že stejně táta líbe i je. To může vést ke špatnému pochopení rolí v rodině.

Jaká je realita?

Naštěstí se zdá, že maminky a tátové v našich krajích jsou mnohem vstřícnější a benevolentnější. Takže dokud to nevadí ani rodičům a především dětem, klidně svoje dítě vítejte nebo rozlučte se polibkem. A ti rodiče, kterým to vadí, to dělat nemusejí a je to také v pořádku.

Zdroj: názory autora,https://www.dailymail.co.uk/femail/article-3213664/Psychologist-slams-doctor-s-advice-not-kiss-children-lips-sexual.html, https://www.firstforwomen.com/posts/family/doctor-claims-kissing-your-children-on-the-lips-is-too-sexual-140845






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cuketový krém s parmazánem

(8 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat