Vhled do výchovy podle potřeb dítěte

Možná už jste ten pojem někdy slyšeli – „attachment parenting“ – neboli výchova orientovaná na potřeby dítěte. Ale je to to správná cesta, jak vychovat z dětí sebevědomého člověka? Jak vlastně funguje? A o čí potřeby vlastně jde?

Začněme od konce – o čí potřeby jde? To je možná největší omyl v souvislosti s tímto způsobem výchovy. Panuje názor, že jde výhradně jen o to, splnit potřeby dítěte. Ale tak to rozhodně není. Středem pozornosti jsou totiž potřeby celé rodiny. Není to dokonce ani pevně stanovená struktura, ale spíše forma, která se s každou jinou rodinou trochu mění.

Kdy s výchovou začít

Kdykoliv budete chtít vy – třeba už v těhotenství. Protože už tehdy mají matka i dítě (rozdílné) potřeby. A i když to možná ještě nerozeznáváme přesně, už během těhotenství bychom neměli zapomínat na svoje vlastní potřeby.

Jak reagovat na potřeby

Miminka potřebují jistotu, že jejich potřeby budou vyplněné rychle a přesně. A rodiče se mohou vyzbrojit pomocníky, aby nemuseli neustále pracovat proti vlastním potřebám. Nápomocný může být například šátek na nošení, pokud vaše miminko vyžaduje neustálý kontakt. Nebo spaní v jedné posteli, co pomůže miminku cítit i v noci vaši blízkost a vám přidá trochu více spánku.

Co znamená výchova orientovaná na potřeby dítěte

Jde o to, rozpoznat signály dítěte, pochopit je a vhodně na ně reagovat. Myšlenky vychází z 80. let od amerického dětského lékaře Williama Searse, který tvrdil, že nejlepší je věnovat dítěti co možná nejvíce tělesného kontaktu, kojit co možná nejdéle a na potřeby dítěte reagovat vždy okamžitě.Ale jak vlastně můžeme reagovat „správně“? Nakonec nás všechny rady mohou přivést na pochyby, protože se přece snažíme jako rodiče udělat správně úplně všechno.

Správně, nebo špatně?

Co se týče výchovy dětí, není vždy snadné rozlišit, co je špatné a co dobré. Všichni víme, že násilí je špatné a nepoužíváme ho. Ale ukázat dětem hranice, někdy i zakřičet nebo dokonce vyhubovat – to už jsme asi udělali všichni.

Abyste děti vychovávali podle jejich potřeb, ale nemusíte být zarytý fanda šátků nebo spaní v jedné posteli. Neexistuje žádný seznam, co všechno musíte udělat. Pokud vaše dítě raději spí samo ve své posteli, pak je vyhovět jeho potřebám právě to, abyste ho tak nechali spát. Důležité je jen naslouchat svému pocitu, vyslyšet potřeby dítěte a jasně komunikovat.

A jaké potřeby vyslyšet?

Bojíte se, že budete muset „skákat“, jak si vaše dítě „pískne“? Vůbec ne! Při výchově orientované na potřeby, jde o vyplnění těch základních potřeb. To je bezpečí, kontakt, strava a pozornost. Rozhodně k nim nepatří nejnovější hračky nebo dvacátá knížka.

Samozřejmě bude vaše odmítnutí dítě frustrovat. A tento pocit byste měli láskyplně vysvětlit jako něco, co k životu také patří a je nutné se s ním umět vypořádat. Protože i když se to nemusí na první pohled zdát, i tím svému dítěti pomáháte.

Zdroj: familie.de, https://link.springer.com/article/10.1007/BF03174593






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat