Buďte správným rodičem puberťáka

Neustále obrací oči v sloup, odmlouvá a neposlouchá, žije si ve vlastním světě, kam vy už nepatříte. Puberťák. A vy přemýšlíte, co se to s vaším dítětem stalo? Máme pro vás rady, jak být správným rodičem i v této těžké fázi – pro obě strany.

Takové pohodové dítě to bylo a najednou nevíte, jak se k němu chovat a co říct, aby nedošlo k hádce. Zase…

Puberta není snadné období pro žádnou ze zúčastněných stran a občas je velmi těžké najít vhodný způsob „soužití“. Proto přinášíme několik cenných rad, jak být „správný“ rodič a s vlastním dítětem si udržet co možná nejlepší vztah.

Neponižujte

Nikdy své dítě neponižujte! Především v pubertě jsou ale velmi zranitelní, takže i vaše ironické poznámky je zasáhnou na duši. Modelová situace: Prarodiče třináctileté Anny slaví 50. výročí svatby. Annin otec připravil fotoprezentaci, na které je Anna jako malá holčička. Anny maminka dojatě komentuje každý obrázek a vypráví k tomu vtipné příběhy z dětství. Ale už po prvním příběhu uteče Anna na toaletu. Jak jí to mohli rodiče jenom udělat? Ukazovat její nahé fotky a vyprávět trapné příběhy?

Nevychovávejte

Neznamená to, že byste se měli výchovy vzdát úplně. Spíš by měla probíhat „jen tak mimochodem“. Povídejte si například při procházce nebo během jízdy autem. Přímou konfrontací riskujete odmítnutí a ignorování. Snažte se, aby váš hlas zůstal spíš v podvědomí vašeho dítěte.

Neřešte, co nemusíte

Ovšem jen s ohledem na vás. Vy jste dospělí, tak se nenechte vyprovokovat. Zapomeňte, co slyšíte a neřešte, co není nutné řešit. Když tedy zaslechnete, jak vaše dcera „pomlouvá“ váš styl oblékání, přejděte to, jakkoli bolestivé to pro vás v tu chvíli může být.

Neztrácejte kontakt

Nedovolte, aby váš vztah k dítěti narušily jakékoli konflikty. Konfrontace je důležitá, i kdyby měla skončit hádkou.

Buďte k dispozici

Pamatujete, jak jste dětem říkali, že s nimi budete navždycky? Dostůjte svým slibům i během této složité fáze. Ukažte dětem, že jim jste kdykoliv k dispozici a bez ohledu na to, o jaký problém se jedná, mohou za vámi přijít. Ale nenásilně! Vyhněte se každodennímu „vyšetřování“, co se v jejich životě děje a neustálým vyptáváním, zda nepotřebuje pomoct.

Buďte tolerantní

Změnilo vaše dítě úplně styl? Najednou poslouchá jinou hudbu nebo se obléká „jinak“? Dopřejte mu volnost, aniž byste jeho nový styl jakkoli hodnotili. Ovšem stejnou toleranci vyžadujte i pro sebe.

Zdroj: familie.de






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Kuličky z kuřecího masa

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat