Podpora ve stylu "to zvládneš" vede k frustraci

Z vašeho pohledu dobře míněná rada může ve vnímání dítěte znamenat něco docela jiného. Pokud chcete svoje dítě podpořit a dodat mu odvahy, nepoužívejte rozhodně slova „To zvládneš!“ Jaká slova použít raději?

Vaše dítě sedí u stolu a učí se na test z matematiky a vy najednou slyšíte zoufalý křik „Já to prostě neumím!“. Nebo vaše menší dítko staví věž z kostek, když ta náhle padá k zemi. A ten malý pláče „To nejde!“ Přirozená reakce mnoha rodičů je většinou fráze „Hlavu vzhůru, to zvládneš!“. Ale právě tahle věta s sebou údajně přináší více škod než užitku a vaše dítě místo podpory vede k frustraci.

Co se za slovy skrývá

I když se problémy vašeho dítěte mohou zdát někdy malé a nedůležité, když dítě říká, že něco neumí, jde podle psycholožky Dr. Siggie Cohen o mnohem víc. Většinou tím děti chtějí říct, že je pro ně úkol příliš těžký, přerůstá jim přes hlavu a vyčerpává je nebo že ho prostě dělat nechtějí. Psycholožka v takových případech radí, abyste si udělali čas a podívali se na problém v širším kontextu. Pokuste se najít, co se za slovy vašeho dítěte skrývá a reagujte na jeho pocity.

Jaké jsou alternativy

Pokud tedy dítě pronese: „Já to nedokážu!“, „To nejde!“ nebo „Já to neumím!“ je potřeba hledat důvody. Jako rodič můžete reagovat: „Myslíš, že je to těžké? Máš pravdu, ale třeba když budeme trochu více trénovat, možná to půjde lépe. Pojď, vyzkoušíme to.“ Nebo: „Rozumím, že je toho na tebe hodně. Uděláme si přestávku a nasbíráme nové síly. Pak to můžeme zkusit ještě jednou od začátku.“ Podle Dr. Siggie Cohen tím svému dítěti nepředhodíte jenom trapnou frázi, ale nabídnete mu emoční podporu i skutečný návod, takže se bude cítit pochopený. Jinými slovy: rozeznáte jeho pocity, aniž byste mu řekli, že to má vzdát. Takže je to win-win pro oba.

Zdroj: názory autora, https://drsiggie.com/, https://raisingchildren.net.au/guides/first-1000-days/looking-after-yourself/anger-management-for-parents






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat