Aby se děti nebály zubaře

Hodně dětí (a nejen jich) se bojí zubaře. Mýty o nebezpečné vrtačce, nevědomost, co všechno vlastně zubař v ústech dělá a mnoho dalších věcí vyvolává před každou návštěvou zubaře doslova bolest břicha. Jak děti naučit nebát se zubaře?

Už při vstupu do ordinace je tam ten nepříjemný zápach – ústní vody, dezinfekce a zubních výplní. Skrz zdi ordinace se až do čekárny ozývá tichý bzukot vrtačky, takže není divu, že u mnoho dětí a také dospělých budí zubař negativní pocity a strach.

Odkud se bere strach

Že se vaše dítě bojí zubaře, může mít několik důvodů. Na prvním místě je to asi strach z bolesti. Zuby jsou velmi citlivé a už malé zákroky mohou být velmi nepříjemné. To si děti uvědomí nejpozději, když jim začnou vypadávat první a růst druhé zuby. A právě pokud byla poslední návštěva bolestivá, protože musel třeba lékař odstranit malou dírku, spojí si děti při příští návštěvě zubaře s negativními pocity.

Další důvod pro strach je nemožnost si představit, co zubař v ústech provádí. Nakonec nic z toho nevidíme a musíme se spolehnout jen na vlastní pocit. Nástroje vypadají hrozivě a vydávají zvláštní zvuky. K tomu ještě křeslo samotné, ze kterého se v poloze vleže dítě jen těžko dostane.

Jak dětem pomoci

Abyste své dítě zbavili strachu (a možná to pomůže í vám), je důležité o svém strachu mluvit. Někdy jsou to zkrátka jen příběhy, které vyprávěli kamarádi, které strach vyvolávají. Mluvte proto spolu o svých zkušenostech, vysvětlete, že vrtačku sice zubař používá, ale rozhodně to není ta, která se používá na stavbě a že zubař pomáhá lidem, aby je nebolely zuby. Také při samotné návštěvě je komunikace důležitá. Poproste zubaře, aby dítěti přesně vysvětlil, co vidí a co bude dělat.

V dnešní době už je také celá řada zubařů, kteří se specializují na dětskou klientelu a svůj přístup přizpůsobují právě bojácným malým pacientům.

Zdroj: názory autora, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6784363/, https://www.parents.com/health/dental/kids-overcome-fear-dentists/






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cuketový krém s parmazánem

(8 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat