Smysl uchovávání pupečníkové krve

Jako rodič čerstvě narozeného miminka máte možnost si uchovat krev z pupečníku. Ta by mohla v budoucnu vašemu dítěti zajistit dobré zdraví.

Pupečníková krev je tekutina, která zůstává přímo v pupečníku miminka a chrání ho před škodlivými látkami. Obsahuje různé druhy buněk, z nichž některé tvoří nové krevní buňky a jiné dokážou bojovat se záněty a podpořit léčebné procesy. V současné době je na světě více než 40 000 pacientů a asi 80 různých druhů onemocnění, kteří byli léčeni pomocí pupečníkové krve. Jako rodiče můžete svým dětem zajistit zdraví tak, že si pupečníkovou krev necháte uskladnit. Přesto je v drtivé většině případu v porodnicích likvidovaná jako biologický odpad.

Na co ji lze použít

Pupečníková krev se používá k obnově krvetvorby a podpoře imunitního systému po chemoterapii nebo ozařování. Onemocnění krvetvorby, zrání krevních buněk nebo červených krvinek se dá pupečníkovou krví léčit také. V rámci experimentální léčby se dá použít i na autoimunitní onemocnění nebo onemocnění metabolismu stejně jako poškození mozku, autismu nebo mozkové mrtvice.

Kde ji uchovat

V České republice pupečníkovou krev neuchovávají všechny nemocnice. Centrálně je možné ji uchovat v Bance pupečníkové krve. Za odběr samotný a následné uchovávání pupečníkové krve pro vlastní použití se platí, některé zdravotní pojišťovny však na odběr přispívají.

Pupečníková krev se skladuje podobně jako kostní dřeň a její skladování je podobně finančně náročné. Jak se pupečníková krev skladuje, vysvětluje pro časopis vitalia vedoucí Robert Pytlík: „Jde o zmrazení v tekutém dusíku nebo jeho párách. Do ceny se promítají pořizovací náklady na kryosklad, kryokontejnery, monitorovací zařízení a provozní náklady za tekutý dusík, energetické vstupy a další. Veškeré vybavení musí splňovat určité zákonné požadavky.

Vedoucí Banky ale podotýká, že k odběru pupečníkové krve se přistoupilo v době, kdy nebyl k dispozici dostatek zdravých dárců. To už je v dnešní době ale minulostí a odběr jako takový již nemá velké opodstatnění.

Zdroj: familie.de, https://www.vitalia.cz/clanky/odber-pupecnikove-krve-ano-ci-ne-cena-vyuziti-darovani/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat