Rodičovství dle principu "Méně je více“

Rodiče chtějí spokojené děti a děti chtějí spokojené rodiče. A dosáhnout této rovnováhy je vlastně velmi jednoduché. Vyzkoušejte princip „méně je více“.

Jak se vám daří najít rovnováhu mezi tím, co by chtělo vaše dítě a co chcete vy? Také u vás dochází ke třecím zónám častěji, než jak jste si to kdysi představovali? Pak pro vás máme tip, jak „žít spokojeně až do smrti“.

Říkat méně „NE“ je více

Vaše dítko ještě nestihlo ani svoji otázku dokončit a vy už máte „ne“ zase na jazyku – protože spěcháte domů, protože nechcete zničit nové boty nebo proto, že si myslíte, že není nejlepší doba na to dát si zmrzlinu. Přitom není „ne“ mnohdy vůbec nutné.

Pět minut na balancování na hrazdě většinou máme vždycky – boty se přece čas od času zašpinit mohou a zmrzlinu byste si teď vychutnali i vy. Raději se vždy nadechněte, abyste měli čas promyslet, zda je „ne“ opravdu nevyhnutelné.

Míň stěžování znamená víc efektivity

To stejné platí i pro nadávání – i to děláme totiž až příliš často, i když to ve většině případů situaci nezlepší a večer se díky tomu cítíme příšerně. Ano – i rodiče jsou lidé a občas umí bouchnout. Ale ve finále stojí stěžování a nadávání jenom hodně energii při minimálním efektu.

Méně hraček, více dobrodružství

Čím dál více hraček v dětském pokoji, jejichž číslo každým rokem s narozeninami a Vánocemi narůstá. Nakonec se většina stejně jen povaluje v koutě, protože si děti nemohou vyhrát se vším, nemluvě o tom, že ani nemohou mít přehled, co vlastně mají. Co pomůže? Jednoduchost. Pravidelně třídit nebo měnit – pak hračky dětem tak rychle nezevšední.

Méně planých pravidel, více těch smysluplných

Pravidla jsou potřebná. I v silničním provozu se bez nich neobejdete. A podobně je to i s čištěním zubů nebo s jídlem na stole. Neznamená to ale, že by celý život měly řídit jenom pravidla. Je to jako s těmi zákazy – raději méně, které ale dodržíte než příliš mnoho takových, které ani nikdo nebere vážně. 

Zdroj: názory autora, https://www.mother.ly/life/less-really-is-more-how-to-parent-like-a-minimalist/, https://www.nytimes.com/2018/12/25/upshot/the-relentlessness-of-modern-parenting.html






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat