Přísné rodičovství vede k problémovému chování dětí

Všeho moc škodí. A v případě přísné výchovy to zřejmě platí dvojnásob! Kvůli ní děti mohou trpět depresemi, obezitou i nízkým sebevědomím. Také si nevědí rady s řešením běžných problémů a hůře navazují přátelství.

Mnoho rodičů, kteří se vydávají cestou přísné výchovy, je přesvědčených o tom, že pro své děti dělají to nejlepší. Jenže co když je to přesně naopak? Přílišné autoritářství prý může být základem velkých problémů, a to nejen s chováním.

Neptej se a udělej, co říkám!

Jak se vlastně takový přísný rodič chová? Psychologové ho popisují po svém. Podle nich tento člověk očekává, že potomek bude plnit jeho příkazy bez zbytečných dotazů a kliček. Také si trochu plete lásku s poslušností a stanovuje jasná pravidla, jejichž nedodržení se neobejde bez trestu. Jen málokdy projevuje nějakou náklonnost a vyhýbá se otevřené diskuzi. Ačkoli je úspěšná výchova dětí zcela pochopitelně podmíněna určitými hranicemi, snaha o nekompromisní disciplínu se může i vymstít. Jak a proč?

Nízkým sebevědomím to začíná

Chcete mít ze své ratolesti nedůvěřivou hromádku neštěstí? Pak buďte přísní, co hrdlo ráčí. I takhle nějak by se daly jednoduše shrnout závěry jisté americké studie. Z ní vyplývá, že děti autoritativních rodičů mívají nižší sebevědomí a projevují menší iniciativu, ať už jde o cokoli. Také vykazují větší pravděpodobnost depresí a obezity, přičemž bývají častěji šikanované svými vrstevníky. Proč? Jsou pro tyrany snadným terčem, neboť jsou zvyklé poslouchat na slovo. A jak by také ne, je to pro ně běžný model, který doma vidí den co den.

Nevím, co s tím!

Nesamostatnost? Možná je to paradox, ale jde o další důsledek tvrdé „spartánské výchovy“. Odborníci působící na University of Georgia se netají tím, že děti uvězněné v limitech, zákazech a příkazech si nevědí rady s řešením běžných problémů. Je pro ně typické i antisociální chování, kvůli čemuž hůře navazují přátelství. Vážně je tohle „dědictví“, které svým ratolestem chceme dát?

Zdroje: ahaparenting.com, medicinenet.com, https://www.psychologytoday.com/us/blog/evolution-the-self/201904/the-rebellion-the-over-criticized-child, https://www.canr.msu.edu/news/authoritarian_parenting_style






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní dýňová polévka

(4 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Smažená vepřová játra

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat