Otázky pro formování osobnosti našich synů

Máte syna? Pak mu pravidelně pokládejte jisté otázky, které mu pomohou k formování osobnosti. Na co a kdy se ho ptát?

Už od raného mládí se mezi dívkami a chlapci dělají rozdíly. Pro chlapce se hodí modrá barva, taky nepláčou, dívkám sluší růžová a nemají na nikoho vyplazovat jazyk. Vždyť se to u dam nesluší. Jako rodiče si dennodenně lámeme hlavu nad tím, co je a není správné, a jakou cestou výchovy se vydat. Co se týče chlapců, mluvte s nimi. A často se jich ptejte na tyhle věci.

„Jak se cítíš?“

Kluci často nejsou v kontaktu se svými pocity. Částečně proto, že přebírají model od svých otců, kterým bylo vštěpováno, že projevy emocí jsou „pro holky“. Jak ale všichni víme, dětská duše je zranitelná a otevřená všem vjemům – bez ohledu na pohlaví. Svého syna (svých synů) se ptejte, jak se v různých situacích, které prožívá, cítí. Povzbuzujte Adámka, Kryštůfka nebo Marečka, aby své emoce identifikoval. Strach, radost, očekávání či důvěra. Konkretizujte to. Koneckonců, to, čemu člověk nerozumí, ho následně ovládá.

„Jak myslíš, že asi bylo té holčičce/chlapečkovi?“

Neotesané dřevo, zabedněnec, chladný kámen a jiné přezdívky. Kolik dospělých mužů, kteří si myslí, že projevování emocí je slabostí, ve svém okolí máte? U svého syna něco takového nedopusťte a rozvíjejte u něj empatii, tedy schopnost porozumět pocitům druhých. Usnadní mu to komunikaci s ostatními.

Jedním z tematických okruhů, nad kterým by se měl zamyslet, je posuzování ostatních. Jakmile vznikne konflikt ve školce, na hřišti nebo kdekoli jinde, stanete se svědky nějaké nepříjemné situace, kujte železo, dokud je žhavé. „Jak myslíš, že asi bylo té holčičce, když na ni maminka začala přede všemi křičet?“ Zajímejte se, jak potomek vyhodnocuje to, co viděl.

„Jakou jinou volbu jsi mohl udělat?“

Jistě, že naši synové jsou svobodní, ale taky musí pochopit, že se svobodou přichází i zodpovědnost. Než začnou jednat, měli by zvážit důsledky svých činů. Jak je vést k takové sebereflexi? „Mohl ses rozhodnout jinak?“ Používejte tuto otázku nejen ve chvíli, kdy váš syn udělá nějakou hloupost, ale i v momentě jeho moudrých voleb. Cílem je poukázat na to, že úspěchy i neúspěchy mohou vytvářet velké příležitosti.

Zdroje: allprodad.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat