Pracující matky s malými dětmi se nesetkávají s pochopením

Chodit na plný úvazek do práce a mít malé dítě? To se v dnešní době opravdu nevylučuje. Jak se to v kombinaci s běžnou péčí o domácnost dá stihnout? A proč multifunkční schopnosti žen skoro nikdo nechápe?

Asi každý pracující člověk čelí problému, který se týká skloubení kariéry s rodinným životem. To si dobře uvědomuje rostoucí počet zaměstnavatelů, kteří přijali politiku vstřícnou k mateřským i otcovským povinnostem. Jenže ani to mnohdy nestačí. Tak jistě, všichni známe pevně zakořeněné genderové role. Ovšem časy se mění a už není pravidlem, že ženu najdeme u sporáku obklopenou dětmi a muže zase v práci, kde vydělává peníze. Supermanky v sukních totiž zvládají obojí! Někdo tomu tleská, jiný to zase odsuzuje.

Jak je to správně?

Není žádným tajemstvím, že jsou to právě ženy, které častěji upravují svůj program a dělají ústupky i kompromisy, aby zajistily potřeby své rodiny. Na stranu druhou ale také představují polovinu pracovní síly. Američtí odborníci působící ve společnosti Pew Research Center, která poskytuje informace o sociálních otázkách, veřejném mínění a demografických trendech, zastávají názor, že vysoké procento lidí, převážně tedy ne-rodičů, považuje trend pracující matky za zbytečnou podivnost, která se na potomcích nehezky podepíše. Za ideální se tedy prý obecně považuje návrat k těm zmíněným tradičním rolím.

O peníze jde až na prvním místě

To, co je ideální, však nebývá snadno dosažitelné. Potvrzují to údaje americké vlády, ze kterých vyplývá, že 72 procent příslušnic něžného pohlaví s dětmi do šesti let vykonává zaměstnání na plný úvazek. Důvodem je zajištění financí a zachování životní úrovně. Jak se to s udržením běžného chodu domácnosti dá stihnout? Horko těžko. Ale když se chce nebo musí, možné je asi všechno.

Je honička být jednička!

Pojďme si to jen tak ze zvědavosti spočítat. V případě plného úvazku jde o osmihodinovou pracovní dobu. Hned po ní však nastává „druhá šichta“. Americká ekonomka Valerie Rameyo z kalifornské univerzity v San Diegu na základě četných předchozích studií a statistik odhaduje, že průměrná zaměstnaná vdaná žena a matka obětuje úklidu zhruba 27 hodin týdně, což jsou, a to včetně víkendu, bezmála 4 hodiny denně. Když se k tomu přidá i čas strávený nakupováním potravin, vařením a péčí o ratolesti, volného prostoru tu opravdu moc nezbývá. A vůbec s ohledem na zdravotní doporučení, která neustále zmiňují, že osmihodinový spánek je k zachování fyzické i psychické kondice naprosto klíčový.

Zdroje: https://www.pewresearch.org/social-trends/2007/07/12/fewer-mothers-prefer-full-time-work/, scarymommy.com






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat