První zoubky o sobě dávají vědět

V praxi je možné všechno. Jeden z nejmocnějších mužů antické historie Julius Caesar se prý narodil se zuby v ústech, ale vy u svého miminka nepozorujete ani jeden. A to je staré už sedm měsíců. Poznáte, až „to“ přijde? První zoubky o sobě dávají vědět těmito způsoby!

U většiny dětí má růst zubů stejný průběh. Nejprve se klubou řezáky. Střední dolní řezáky se objevují již okolo 4.–6. měsíce. Prořezávání prvních zoubků je sice vzrušujícím mezníkem ve vývoji dítěte, ale obvykle i velmi traumatickým obdobím. Každé miminko na tento stav reaguje jinak, ale většinou se deroucí se zoubky prozrazují několika známými signály (1).

Slintání

Pokud vaše dítě začalo nadměrně slintat, je pravděpodobné, že se mu objeví první zoubek. Než se „mlíčňák“ prořízne, může to trvat měsíce – stejně jako ono slintání. Dítěti dávejte bryndák, zabráníte tomu, tomu, aby jeho oblečení bylo příliš vlhké (1).

Vyrážka na zubech

Všechno to slintání může způsobit, že brada vašeho dítěte bude červená a bolavá. Pomůže jemné osušení této oblasti (provádějte tak často, jak je to možné), vhodná je i aplikace ochranného krému. Zkuste třeba ten bradavky, který obsahuje lanolin, jež má hojivé účinky a léčí suchou, popraskanou a špatně se hojící pokožku (1).

Ohryzávání/žvýkání

Tlak zubů protlačujících se dásněmi může být často zmírněn protitlakem, takže se nedivte, když vaše dítě začne ohlodávat cokoli, co mu přijde do cesty. Je-li to bezpečné, nechte ho. Jako rodič se obrňte trpělivostí, podávejte svému dítěti kousátko, můžete také zkusit masírovat jeho dásně studeným heřmánkovým nebo fenyklovým čajem (1).

Abnormální plačtivost

Některá miminka růst zubů příliš neřeší, zatímco jiná jsou rozrušená natolik, že celé dny i noci propláčou, jsou neklidné, roztěkané a častěji se budí. Neobvyklá není ani zvýšená tělesná teplota (1).

Odmítání jídla

V případě, že vaše dítě začalo odmítat jídlo (myšleno pevnou stravu), a navíc při vkládání soust do úst pobrekává, je víc než pravděpodobné, že ho trápí zduřelé dásně. Podívejte se mu do pusinky. Narazíte na tvrdou, namodralou nebo bílou bulku pod dásní (říká se jí také hematom dásně). Není se čeho bát, jde pouze o známku toho, že se zub tlačí na povrch. Pokud jsou bolesti výrazné, u ratolestí starší šesti měsíců lze podávat léky, o jejich výběru se poraďte s pediatrem nebo lékárníkem (1). A nezapomeňte obstarat první zubní kartáček s měkkými štětinami. Ten měňte každé tři až čtyři měsíce (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3467875/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29782099/, www.healthychildren.org, www.netdoctor.co.uk






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat