Strach u dětí není radno podceňovat

V průběhu života se občas bojíme. To je zcela normální, a dokonce i ty nejmenší to dělají. Pokud se však děti bojí příliš, měli by rodiče zpozornět. Mohou to být známky úzkostné poruchy.

Návštěva zubaře, tmavý sklep nebo velká doga sousedů – v každodenním životě se ti nejmenší opakovaně dostávají do situací, které je děsí. Srdce se rozbuší rychleji a ruce se zpotí – všechny zcela normální reakce na možné nebezpečné situace. Obvykle se strach vyskytuje pouze dočasně a nepřichází příliš často a obavy s rostoucím věkem zmizí.

U některých dětí je však strach tak ohromující, že se stává stálým společníkem a dítě ho vnímá mnohem intenzivněji než jiní vrstevníci. Pak byste ho jako rodiče rozhodně neměli podceňovat.

Ve skutečnosti mohou být extrémní úzkostné reakce také příznaky duševních onemocnění (1). Opakované epizody náhlé, neočekávané, intenzivní úzkosti spojené s příznaky, jako jsou palpitace, potíže s dýcháním, závratě nebo pocení, mohou naznačovat panickou poruchu. Pro zdravé lidi je často obtížné si takovou patologickou úzkost představit. Někteří odborníci proto srovnávají duševní utrpení s jiným fyzickým onemocněním: cukrovkou (2). Stejně jako známý diabetes, přehnaná úzkost zřídka vede přímo k smrti. Nemoc však může stejně omezit pohodu každodenního života.

Život ve strachu ze strachu

Stejně jako diabetici musí vždy pozorně sledovat hladinu cukru v krvi, tak i lidé s úzkostnou poruchou musí neustále dávat pozor, aby se nedostali do situací, které je ochromují. V opačném případě je nemoc může nekontrolovatelně přemoci (2).

Tento neustálý pocit úzkosti a trvalé napětí představují obrovskou zátěž pro dospělé i pro děti. Ve většině případů jsou však dospělí schopni klasifikovat svůj strach a všimnout si, že strach přesahuje normální úroveň. Toho děti postižené úzkostnou poruchou obvykle nejsou schopné. Proto je nesmírně důležité, aby zde zasáhli rodiče.

Zvláště ohrožené jsou děti s vrozenými srdečními vadami

Obecně platí, že chronická onemocnění mohou také zatěžovat psychiku – dokonce i u dětí (2). Například riziko u dětí, z nichž některé jsou již ve školním věku, je výrazně vyšší pro vznik úzkostné poruchy, deprese nebo poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) (3). U čtyřletých až devítiletých dětí s jednoduchým vrozeným srdečním onemocněním bylo riziko úzkostné poruchy nebo deprese pětkrát vyšší než u vrstevníků a u dětí této věkové skupiny s komplexním vrozeným srdečním onemocněním bylo riziko dokonce asi sedmkrát vyšší.

Aby se dítě nedostalo do úzkostné nebo panické poruchy, lékaři proto doporučují rodičům, aby pozorně sledovali své potomky a měli preventivní účinek na zdravou psychiku - aby dítě mohlo co nejvíce snížit stres a mohlo se vždy svěřit se svými problémy.

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7339086/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470361/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441838/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat