Rodičovská komunikace se svým ex

Na lásku jsou potřeba dva, k rozchodu bohatě stačí jeden. I s ním by se mělo dojít k nějaké dohodě ohledně péče o společné děti. Že tady veškerá diplomacie selhává? Možná vám pomohou rady odborníků.

Když se jedná o děti, je rozvod nebo rozchod vždy o něco složitější. Máte se svým ex napjaté vztahy? Jen těžko spolu komunikujete, natož abyste se na něčem shodli? I když je bývalý asi tím posledním člověkem, ke kterému byste chtěla hledat cestu, v zájmu vašich společných dětí je to nutné. Vždyť jde především o ně!

Plán nové éry

Řada výzkumů dokazuje (1), že děti mají velký prospěch z toho, když jsou v jejich životě oba rodiče, kteří se na výchově spolupodílejí. Proto je vytvoření nějakého plánu spolupráce opravdovou nutností. No ano, ale ono se to snadněji řekne než udělá, že? Chcete poradit, kudy do toho?

Smlouva jako každá jiná?

Představte si to jako klasické obchodní ujednání. To by mělo zahrnovat jasné informace o tom, kde a kdy budou děti s jednotlivými rodiči trávit čas. Klíčové jsou i body ohledně nákladů na vzdělání a zdravotní péči. Neméně důležitá jsou i fakta týkající se prázdnin a nejrůznějších svátků. Dohodu můžete vytvořit sami, a pokud se nedaří, dá se tento úkol svěřit třeba právníkovi (2).

Mlčeti zlato? To tady neplatí

Tak jistě, na hovory s někým, kdo vám nesmírně ublížil a ještě se po vás „vozí“, není nálada. Jenže pořád platí, že středobodem všeho nejste vy. A není to ani on. Jsou to vaše ratolesti, které k matce i otci chovají stejnou lásku. Jestli má váš bývalý zájem, udržujte ho v obraze. Stanovte si způsob takové komunikace. Ať už je to telefonát, textová zpráva nebo e-mail, druhý rodič by měl vědět, co se děje (2).

Zaměřte se na výsledky

Spoustě zbytečných konfliktů se dá vyhnout tím, že dáte děti na první místo. Dovolte jim, aby projevovaly náklonnost i k bývalému partnerovi. Nemluvte o něm špatně, nezmiňujte jeho chyby a odolejte nutkání k pomluvám. Hodně pomůže, když se na téhle situaci budete snažit hledat pozitiva. Děti z odloučených rodin mají při orientaci v různých prostředích příležitost získat spoustu nových dovedností. Také se stýkají s více lidmi. Jsou-li šťastné a spokojené, je všechno v nejlepším pořádku (3). 

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6313686/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3148851/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2817796/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat