Pandemie zapříčinila vyšší počet dětí s nadváhou

Dětská nadváha je celosvětovým problémem. A tento problém ještě zhoršila a prohloubila pandemie koronaviru, která mnohým přidala pěkných pár kilogramů navíc. Ne všichni se jich ale zbaví, což představuje zdravotní rizika.

Nadváhou trpí v České republice každé čtvrté dítě, obezitou každé sedmé (1). Přijde vám to moc? Takové výpočty Českého statistického úřadu platily před vypuknutím pandemie koronaviru. Jaká je situace teď? Mnohem dramatičtější. A to nejen u nás, ale i po celém světě.

Izolace jako důvod?

Pandemie byla náročná nejen pro dospělé, ale i pro děti. Omezená školní docházka, distanční výuka, sociální izolace, nošení respirátorů… Tohle všechno obrátilo jejich životy doslova naruby. Ačkoli už se dospívající zase vídají se svými spolužáky a nemusejí si ničím chránit dýchací cesty, následky covidu si nesou stále. A jsou viditelné na první pohled. Podle studie (2) zveřejněné v magazínu The Journal of the American Medical Association narostla obezita u dětí během pandemických let o 9 procent. Tohle nevěstí nic dobrého!

Už dost přibírání, je čas na změny

„Určité váhové přírůstky bezpochyby souvisejí s uzavřením škol a omezeným přístupem k fyzické aktivitě. Během pandemie bylo také spoustu rodičů vytížených a tedy méně schopných poskytovat svým dětem zdravou stravu. Ačkoli se nárůst obezity návratem do školních lavic výrazně zpomalil, ne všichni se nabraných nadbytečných kil zbaví,“ obává se lékařka a hlavní autorka studie Deborah Young. „Nadváha v dospívání se promítá i do nadváhy v dospělosti, což může vést k srdečním chorobám, vysokému cholesterolu, arteriální hypertenzi, diabetu a dalším komplikacím,“ varuje zdravotnice. „Buďte svým dětem příkladem a přimějte je ke zdravému stravování a pravidelnému pohybu, je to ta nejlepší investice do budoucna,“ uzavírá Deborah Young (2).

Zdroje: (1) www.czso.cz/documents/10180/91917742/13005319q1_53-60.pdf/f6073589-58b5-4551-9622-4a13140ee9e6?version=1.0, (2) www.jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2783690?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat