Příznaky otřesu mozku u dětí

Nejste si tak docela jistí, zda byste skutečně poznali otřes mozku vašeho dítěte? Toto zranění se nemusí projevovat jen nevolností a zvracením. Zbystřete i tehdy, pokud malý pacient registruje zvýšenou citlivost na světlo i zvuky.

Je hezké odpoledne a děti vesele skotačí venku na zahradě. V tom se ale ozve pláč a křik, protože jeden malý rarach nešikovně upadne a drží se za hlavu. Nemůže mít otřes mozku? To je první myšlenka každého zodpovědného rodiče. Jak ho vlastně rozpoznat? A s jakými riziky je spojován?

Není čas ztrácet čas!

Podle jistého průzkumu zažije otřes mozku každé páté dítě do deseti let, nejčastěji pak právě při hraní nebo sportu. Jedná se tedy o jedno z nejčastějších zranění našich nejmenších. Na klinickém skenování mozku nemusejí být vidět žádné abnormality. I tak se ale otřes musí okamžitě identifikovat a léčit, jinak děti potrápí přetrvávající příznaky. Mezi ně patří vleklé problémy s duševním zdravím, jako jsou například deprese, úzkosti, agrese i posttraumatický šok. Objevit se však mohou i poruchy pozornosti (1). Jak se tedy v krizové situaci zachovat?

Lékařská pomoc bez zbytečných prodlev

Málokdo ví, že otřes mozku může nastat, i když dojde k nárazu kdekoli jinde na těle (2). Zavolejte sanitku nebo okamžitě navštivte praktického lékaře. I kdyby vám v nemocnici poradili jen několikahodinové sledování dítěte, v tomto případě raději nic nepodceňujte. Ptáte se, jak se otřes mozku vlastně projevuje? Varovných signálů není zrovna málo.

Seznam indicií bývá dlouhý

Ukázkovým symptomem je kromě palčivé bolesti hlavy i omámenost. Zbystřete i tehdy, objeví-li se nevolnost, závratě, malátnost a zmatené vědomí. Na otřes mozku ukazuje i nesprávné odpovídání postiženého na jednoduché otázky. Také nesoustředěnost, pomalé pohyby a zvýšená citlivost na světlo a hlasité zvuky napovídá, že s cestou na pohotovost by se nemělo otálet (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537017/,(2) www.racgp.org.au/afp/2016/july/concussive-head-injury-in-children-and-adolescents/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Celkem 1 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat