Výchova dětí ke zdravému stravování à la Parisienne

Proč se zdá, že francouzské děti jedí všechno? Zatímco v jiných zemích tomu tak není... Vysvětlíme vám fenomén francouzské stravy!

O klasické francouzské výchově si můžete myslet, co chcete. Co ale francouzští rodiče ovládají opravdu na výbornou, je zacházení s jídlem, které se ti malí učí od dětství. Pokud pozorujete francouzské děti, mnohé z nich jedí velmi vyváženou stravu a nepatří mezi vybíravé jedlíky, které běžně najdete po celém světě.

Francie patří podle studie WHO (1) mezi země s nejmenším počtem dětí s nadváhou. Internet dokazuje, že dost rodičů si láme hlavu s tím, jak krmit své děti různými potravinami. Najdete tam na toto téma spoustu článků. A literatura, která si klade za cíl odhalit záhady kolem stravovacích návyků francouzských dětí, se zdá být zvláště v Americe velmi žádaná. 

Jak to, že francouzské děti jedí všechno (2)?

Atraktivní prostírání stolu 

Ve Francii je jídlo malý svátek. Ve shonu všedního dne má málokterý rodič čas na to, aby hezky ozdobil stůl, ale zkuste to! Děti milují krásné dekorace a květiny. V ideálním případě ti nejmenší pomáhají stůl prostírat. 

Různé chody 

Dokonce i v jeslích a předškolních zařízeních se malým Francouzům podává mini menu. Když se rodina večer sejde, bývá doma několik chodů. Francouzi tráví u jídla dvakrát více času. Ve Francii znamená jídlo společenský život. Ti nejmenší rádi pomohou s přípravou, což vzbuzuje jejich zvědavost a poznávají nové chutě a textury potravin. 

Vyzkoušet vícekrát

Pokud dítě nějaké jídlo odmítá, rodiče by neměli házet ručník do ringu a jídlo jednoduše vyřadit z jídelníčku nebo ho okamžitě nahradit. Francouzští rodiče nechali své potomky vyzkoušet nechtěná jídla asi osmkrát. Samozřejmě ne ve stejnou chvíli, to by bylo mučení pro všechny strany. Ale vždy při jiných příležitostech. Nakonec dětem jídlo zachutná.

Malé, zvládnutelné porce 

Francouzští rodiče vědí, že většina malých dětí nemá rádo smíchané pokrmy. Proto byste měli jídlo podávat odděleně. Jinými slovy, mrkev dejte do jedné misky a hrášek do druhé. Vypadá to docela jasně – a chutná dobře. 

Žádné svačinky

Kultura svačin ve Francii neexistuje. Francouzští rodiče obvykle nepoužívají sladkosti a svačiny k odměňování nebo zábavě svých dětí. Nejedí mezi jídly. Tečka. Pak je chuť k jídlu větší. Ale musíme upřímně říct, že odejít z domu bez svačiny, pokud je na to dítě zvyklé, je docela risk. Ale žádná svačina neznamená, že by ve Francii byly sladkosti tabu. Naopak. Odpoledne se nejmenším podává sladký předkrm a často je po večeři malý dezert. Oblíbené jsou na stole i domácí dipy. Zeleninové tyčinky tak chutnají lépe. 

Sečteno a podtrženo: Proč francouzské děti jedí všechno? 

Tajný vzorec pro malé labužníky zní: pravidla + kreativita + čas. Je úkolem rodičů a lidí, se kterými dítě vyrůstá, naučit své potomky zdravě jíst. Je to investice! Zejména na začátku to vyžaduje čas a nervy, abyste prosazovali pravidla a užili si jídla každý den. Ale stojí to za to. Dobrou chuť! 

Zdroj: (1) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4347992/






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat