Kdy miminko rozhodně nekojit

Kojení je medicína, ale navzdory působivému složení mateřského mléka se v jistých případech nedoporučuje. Víte, kdy krmení z prsu není vhodné?

Mateřské mléko je silná potravina inhibující nemoci. Antiinfekční vlastnosti posilují imunitní systém dítěte a zabraňují škodlivému růstu bakterií. Mateří kašička přímo chrání před mírnými až těžkými infekcemi, je lehce stravitelná, pečuje o vývoj mozku a nervového systému a je cenným nektarem zejména pro předčasně narozené děti. Živiny obsažené v mateřském mléce zahrnují tuk, bílkoviny, sodík, vápník a železo (1). Přestože je mateřské mléko optimálním biologickým a nutričním produktem, bohužel existují situace, kdy se kojení nedoporučuje či vyloženě zakazuje. Které to jsou (2)?

Zdravotní potíže miminka

Je přísně zakázáno nabízet dítěti vlastní mléko, pokud miminko od narození trpí určitým typem nedostatku enzymů nebo komplexními metabolickými patologiemi (vrozenými vadami) – například galaktosémie, valinoleucinurie, nedostatek laktázy či fenylketonurie.

Pohlavně přenosné nemoci

V případě, že je u matky diagnostikována infekce HIV, syfilis (při infekci ve třetím trimestru) nebo existuje otevřená forma infekce tuberkulózy, je krmení mateřským mlékem zapovězeno. HIV se může přenést z matky na dítě.

Různé další infekce

Kojit miminko by se nemělo ani v případě, že má matka zvláště nebezpečné infekční léze, jako je tetanová infekce či kupříkladu antrax (infekční choroba, která je vyvolána bakterií Bacillus anthracis).

Chemoterapie

Ženy léčené chemoterapií nebo tamoxifenem by taktéž kojit neměly.

Je možné kojit při teplotě?

Zvýšení teploty u kojící ženy je důvodem k návštěvě lékaře, protože tento příznak může být způsoben mnoha důvody, včetně těch, které možnost kojení vylučují. Pokud teplota stoupá z běžných důvodů, jako jsou zánětlivé procesy a infekce, problém to nepředstavuje. Jedinou případnou kontraindikací jsou léky, které se během laktace považují za nežádoucí. Jste-li v roli kojící matky, vždy svůj zdravotní stav konzultujte s lékařem a společně najděte příčinu onemocnění.

Chřipka a angína

Co se týče rýmy, kašle, chřipky a angíny, uvádí se, že tyto stavy nejsou důvodem k odmítnutí kojení. Vědci prokázali, že během několika hodin od začátku onemocnění se v mateřském mléce objeví specifické protilátky, které chrání dítě před infekcí. Při nachlazení, chřipce a angíně si však vždy nasazujte roušku a tu pravidelně měňte, ideálně každé dvě hodiny. Zároveň dodržujte další hygienické zásady, kupříkladu mytí rukou.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539790/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2323059/






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat