Syndrom vyhoření u maminek je nutné rozpoznat včas

Zatímco ještě před několika desítkami let byl syndrom vyhoření či vyhaslosti (burnout syndrom), jevem, o kterém se téměř nic nevědělo, dnes se o něm hovoří čím dál častěji. Podléhají mu nejen manažeři, ale třeba i maminky na mateřské dovolené. Jak se pozná?

To, že jste vyhořelá, se na první pohled jeví zcela nenápadně. Jste unavená, nestíháte své běžné denní úkoly, okřikujete děti a jaksi na ně nemáte kapacitu. Omluvíte to tím, že je toho na vás trochu moc. Vyspíte se a bude dobře (1). Ale skutečně to právě takhle chodí?

Čas plyne, vy se cítíte čím dál víc vyčerpanější a podrážděná. Nemáte žádný zájem dělat věci, které vás dřív normálně bavily – dny i týdny. A tady už se mluví o syndromu vyhoření, s nímž se v poslední době potýká nejedna maminka, pro kterou bylo těžké vypořádat se s pandemií koronaviru, domácími a rodinnými pracemi – bez nároku na odpočinek. Nyní děti sice jsou ve svých vzdělávacích zařízeních, ale často bývají nemocné, a tudíž opět doma. Tím se kruh uzavírá (1). Kdy přijdou hezčí, lepší, snadnější dny? Tak to záleží především na vás.

Jak se přestat trápit?

Když zaznamenáte syndrom vyhoření, rozhodně je čas dát si pauzu, nebýt tu pro ostatní, ale především sama pro sebe. Získejte podporu od rodiny a přátel, zaúkolujte svého partnera nebo manžela, aby převzal nějaké vaše denní povinnosti, choďte cvičit, věnujte čas koníčkům, jako je malování nebo hraní na klavír, konečně otevřete tu knihu, kterou jste dostala předloni k Vánocům, běžte do přírody, navštivte staré známé… Pokud se cítíte až příliš unaveně, máte pocit, nemůžete vstát z postele a sužuje vás beznaděj, promluvte si se svým lékařem (2).

Zbavte se mýtů o dokonalé rodině

Věřte ale, že žádná maminka není perfektní, tak se přestaňte snažit dělat co nejúhlednější svačiny a mít sterilně uklizený dům. Místo toho, abyste se soustředila na to, co si myslíte, že byste měla dělat, dovolte si nebýt dokonalá. Holt si neustelete postel, prádlo složíte až o víkendu a studená večeře taky ještě nikoho nezabila (2).

Z dlouhodobého hlediska přehodnoťte svůj denní režim, nechte děti chodit do školy, jsou-li již na to zralé, veďte je k tomu, aby si svačiny připravovaly samy, a taky jim vytvořte seznam lehkých domácích úkolů, jichž se mohou ujmout. Jde o plnění a vyndávání nádobí z myčky, luxování, utírání prachu, venčení psa a podobně. Nebojte se toho a rozhodně nemějte výčitky. Každý rodič by měl svým dětem pomáhat v cestě za nezávislostí a samostatností, to je v pořádku (2). A co dalšího vám pomůže?

Odpojte se od sociálních sítí

Sociální média způsobují skutečné problémy, pokud jde o to, jak o sobě přemýšlíme. Zapomeňte na příspěvky o dokonalé rodině, protože žádná taková neexistuje. Zdravější je nesrovnávat se s ostatními, vždyť každý máme své problémy a o těch cizích nic nevíme (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5996184/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6028779/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29517340/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat