Když bývalý partner obrací vaše dítě proti vám

Když syn nebo dcera přijdou od vašeho bývalého, chovají se úplně jinak než normálně. Na vině může být to, že je expartner očkuje proti vám. Jsou vám povědomé tyhle signály?

Během pandemických let sice klesl počet rozvodů (zatímco v roce 2019 se v Česku rozvedlo 24 141 manželských párů, o rok později to bylo 21 734 a v roce 2021 se rozešlo 21 107 párů) (1), neznamená to ovšem, že žádné rozvody nejsou. Pochopitelně, že stále jich je víc než dost.

V případě potomků po rozpadu vztahu obvykle přichází na řadu střídavá péče (jinak též střídavá výchova), což je jedna z forem péče o dítě v případě, kdy rodiče po rozvodu, nebo rozchodu žijí odděleně. Bojíte se, že byste se váš toxický, pomstychtivý ex mohl snažit poškodit úžasný vztah, který máte se svým dítětem? Jestli tomu tak skutečně je, pak váš „nebožtík“ dělá tyhle věci.

Nenechává na vás nitku suchou

Vaše dítě přišlo s tím, že jeho tatínek, váš bývalý, o vás před ním špatně mluví. Každou dobrou věc, jež se před ním zmíní, obrátí v něco zlého, zpochybní ji a podobně, zkrátka má zlé řeči a tím potomkovi vymývá mozek. Je to způsob, jak se vám pomstít a změnit obrázek milujícího rodiče, který o vás dítě má. Hlavě se nesnižte na jeho úroveň a nedělejte to samé. Spíš se potomkovi snažte vysvětlit, že každý má právo na svůj názor.

Všechno vám dává za vinu

To je velmi běžná věc u vysoce konfliktních rozvedených párů, které nekomunikovaly a nebyly schopné převzít odpovědnost za své provinění už v době manželství, natožpak po jeho ukončení. Vašeho ex stále sužuje hněv, vztek nebo lítost, což před dítětem řeší tak, že veškerou vinu za rozvod svaluje právě na vás. Tonoucí se stébla chytá.

Vymýšlí si báchorky

Začalo se vás dítě ptát na manželství? Zajímá se o to, proč už není aktivní, nebo kdo může za to, že máma a táta nežijí spolu? Pokud se takové otázky začnou objevovat častěji, nedivte se. Váš bývalý přišel s tím, že za rozvod může váš milenec, nebo lži, popřípadě drogové a jiné závislosti. To vše dělá s cílem přimět vaše dítě, aby vás obvinilo a nenávidělo za konec tohoto vztahu.

Zakazuje vašemu dítěti navštěvovat členy vaší rodiny

V případě, že se vaše dítě náhle začne vyhýbat návštěvě vaší širší rodiny, strýců, tetiček nebo prarodičů, stalo se obětí intrik ze strany vašeho bývalého. Určitě to není jeho vlastní volba, kontaktu s rodinou se straní proto, že ho k tomu ex nutí. Snaží se ho totiž oddělit „od stáda“, aby bylo zranitelnější a dalo se s ním snadněji manipulovat.

Nakupuje dárky

Vy nemáte finance na nejnovější herní konzoli, ale bývalý ano. Pakliže dítě často zasypává drahými dárky, snaží se koupit si jeho lásku a dokazovat, kde se potomek „bude mít lépe“.

Slovně, nebo fyzicky týrá

Když všechny výše uvedené metody selžou, odcizující rodič začne používat fyzické nebo verbální napadání, aby se jeho dítě od druhého rodiče vzdálilo. Vždy platí, že se svým synem nebo dcerou musíte mít otevřenou komunikaci. Pokud vám věří, svěří se, nebo aspoň něco naznačí.

Co dělat, když je bývalý takto „aktivní“?

Být dítětem rozvedených rodičů je dost těžké i bez těchto toxických her, které pomstychtiví partneři mohou hrát. V první řadě si promluvte se svým bývalým a pokuste se vysvětlit, že vaše dítě rozvodem trpí nejvíc. Manželství sice skončilo, ale měli byste se snažit spolu vycházet. Nedojde-li k tomu, měli byste vyhledat pomoc u ostatních. Požádejte o radu rodinné příslušníky, psychology nebo právníky a udělejte vše pro to, abyste ochránili své dítě a samozřejmě i sebe před bývalým toxickým partnerem.

Zdroje: (1) www.czso.cz/documents/10180/165591233/13006922.pdf, názor autora - zbytek článku






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat