Dětská mysl rodičům neodpouští

Určité chvíle a momentky v myslích zakoření natolik, že už je nikdy nikdo nevymaže. Z rodičovské pozice to znamená, že mámy a tátové zanechávají na svých dětech nesmazatelné stopy, ať už dobré, nebo špatné. Které věci vám potomci nikdy nezapomenou?

Když se ohlédnete zpět, určitě najdete pár rodinných historek z dovolených, Vánoc, narozenin či prostě jen ze všedního dne, ke kterým se v mysli vracíte. Vaše děti jednou budou dělat to samé, proto se snažte si jako rodič zachovat chladnou hlavu, neboť dětská mysl níže vyjmenované věci nasává jako houba!

Vztek, hněv a křik

Ze všech záležitostí, které děti nikdy v souvislosti se svými rodiči nedostanou z hlavy, je způsob řečení konfliktů a průšvihů, konkrétně to, zda na ně křičíte, děláte jim scény, vztekáte se a tak dále. Pokuste se s nimi jednat klidně a s rozvahou, jste jim inspirací a učitelem.

Projev lásky

Pakliže své dítě nikdy neobejmete, můžete mu koupit milion drahých věcí, ale právě tuhle „maličkost“, fyzický kontakt, bude postrádat ze všeho nejvíc. Pro děti je totiž projev lásky ze strany rodičů nesmírně důležitý.

Spontánní překvapení

Velká či malá překvapení patří k věcem, které pro děti mají zvláštní význam. Jednoho sobotního rána své potomky vzbuďte a spontánně, bez předchozího plánování se vydejte na výlet nebo uspořádejte ranní piknik v obýváku (ještě v pyžamech). Děti milují, když se rodiče uvolní!

Způsob, jakým jednáte, když se nikdo nedívá

Ať se nám to líbí nebo ne, naše děti vidí, co děláme. Když sebereme odpadky, jež nám nepatří, a stejně je vyhodíme do koše. Když se modlíme po telefonním hovoru s přítelem, který právě prozradil děsivou zdravotní diagnózu. Proto se vyhněte mentalitě ve stylu „nedělejte to, co dělám já“, děti. Spíš buďte osobou, kterou mladší generace budou následovat.

Rodinné tradice

Tradice a rodinné rituály dávají dětem pocit identity a sounáležitosti. Klidně si vytvořte svoje vlastní, ať už se jedná o společnou snídani každou neděli nebo každoroční návštěvu kostela o svátcích.

Podpora sebevědomí

„Ne, tohle nikdy nedokážeš synu, na to nemáš!“ Podceňování a snižování sebevědomí taktéž patří k záležitostem, které vám děti nikdy nezapomenou. Naopak je povzbuzujte, dodávejte jim odvahu a stůjte za nimi v dobrém i ve zlém. Ostatně, mají vaši krev.

Zdroje: názor autora - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:10
17 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:10
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat