Mobilní telefon z nás dělá špatné rodiče

Být dobrým rodičem? To chce asi každý zodpovědný člověk. Ale mobilní telefony nám v tom brání! Pokud nás při jejich používání děti „vyrušují“, býváme na ně nevrlí a také často křičíme.

Po náročném dni se procházení sociálních sítí nebo pročítání nejnovějších zpráv v telefonu jeví jako neškodný způsob odpočinku a uvolnění, u kterého si natáhneme nohy a trochu „vypneme“. Co na to ale naše děti, kterým čas trávený na mobilu pořád omezujeme, protože to „není zdravé“? Dáváme jim tím špatný příklad? Ano a nejen to!

Teď nemám čas, čtu zprávy!

Nedávný kanadský výzkum (1) uskutečněný vysokou školou University of Waterloo dává velký námět k zamyšlení. Jeho poznatky totiž naznačují, že právě chytré telefony z nás dělají špatné rodiče, protože jsme kvůli nim na své děti nevrlí. A také na ně často zbytečně křičíme a osočujeme je z toho, že nás ruší!

Odpočinek, kvůli němuž jsme nervózní

„Ze získaných dat vyplynulo, že lidé, kteří svou pozornost neupírají k dětem, ale k těmto zařízením, mají tendence vykazovat znaky chování, které lze spojit s nepříliš dobrým rodičovstvím,“ interpretuje závěry spoluautorka studie (1), kterou je australská vědecká výzkumnice a expertka zdravého životního stylu Rosa Virgara. „Takže je to velice zajímavé. Něco, co nám má pomáhat uvolnit se, má vlastně zcela opačný efekt i účinek,“ upozorňuje tato odbornice. Naráží tím vlastně i na další temnou stránku telefonů a kupící se důkazy, že používání smartphonů a sociálních médií může souviset s depresemi, úzkostmi, emočními výkyvy i nespavostí. Jaké si z toho vzít ponaučení?

Čím méně, tím lépe

Dívejte se na svůj telefon podobným způsobem, jako na jídlo. Víte přece, že i při zdravé stravě je povoleno dát si každý den malý kousek čokolády. Tím malým kouskem je zde myšleno pouhých pár minut s telefonem. Nikdy bychom neměli dopustit, aby toto zařízení snižovalo kvalitu času tráveného s našimi dětmi. Jednou bychom toho totiž mohli hodně litovat…(2).

Zdroje: (1) www.uwaterloo.ca/news/media/using-digital-media-relax-related-lower-quality-parenting?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, cmaj.ca/content/192/6/E136.short?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat