Kojení na veřejnosti stále někdo nepřijímá

Veřejné kojení zřejmě stále není na denním pořádku, alespoň co se jeho přijetí týče. Proč je pro nás ale tak složité ho přijmout?

Mateřské mléko je nezbytnou součástí na začátku života dítěte, protože ho během vývoje posiluje a dodáváním důležitých živin podporuje rozvoj imunitního systému (1). Není samozřejmostí, že kojení u matek funguje bez obtíží. A otázka, zda kojíte nebo ne, je velmi osobní – a rozhodnutí je na každé mamince. A nikdo cizí, koho se to netýká, do toho nemá právo jakkoli zasahovat.

Víc než jen jídlo

Kojení má nejen přínosy pro zdraví, ale také pro miminko a maminku. Oba si společně užívají fyzické blízkosti a vzájemné pozornosti, která posiluje pouto mezi nimi (1). Také to není tak, že by kojení na veřejnosti bylo vyloženě zlomyslností ze strany matek, které touží demonstrovat své mateřství. Miminka prostě potřebují jídlo – kdykoli a kdekoli. V prvních týdnech života dokonce osmkrát až dvanáctkrát za 24 hodin. Později, v závislosti na vašich potřebách, to může být více či méně časté – a rozhodně by nemělo být zvykem tuto krásnou chvíli odkládat. Nicméně kojení na veřejnosti populace stále vnímá spíše neochotně.

Lze kojit „diskrétně“?

Pokud je mamince nebo dítěti příjemnější kojení v ústraní, je to jen jejich věc. A v opačném případě také. Návrhy okolí, aby se žen alespoň zahalila nekorespondují s realitou. Zakrýt můžeme tak měsíční miminko, ale půlroční dítě mít šátek na obličeji už spíše chtít nebude.

Mluvit o kojení jako o něčem „diskrétním“ je důsledkem toho, že předchozí generace se s kojením nesetkávala příliš často. Od 70. let minulého století bylo doporučováno děti nekojit, ale naopak je vyživovat umělým mlékem. O kojení jako o nezastupitelné výhodě pro vývoj člověka nejen v kojeneckém věku se hovoří teprve v posledních letech (1). „Odpůrce kojení“ je proto potřeba vzdělávat.

Kojení není močení

S argumenty odpůrců, že kojení je sice lidská potřeba, ale ani potřebu močení nevykonáváme, kde nás napadne, nebo dokonce, že má sexuální podtext, se setkal už asi každý. Kojení je ale normální stav. Asi stejný, jako když nejsme nemocní. Proč se s ním tedy schovávat?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8826470/, názor autora - zbytek článku






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Krůtí prsa s houbami

(9 hlasů)

Vepřové kotlety s hruškami

(4 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:49
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat