Rodiče na konci svých sil

Pandemie i dnes stále ovlivňuje mnoho rodičů. Přehnané požadavky byly pro mnohé smutnou součástí každodenního života dlouho před covidem, ale během a po covidu jako by povinností přibývalo a sil naopak ubývalo. Jak se ukázalo – vyhořením trpí zejména rodiče v západních zemích. Proč?

Uzavřené školky a školy, vakcíny a opatření, která se schvalovaly pouze jedna za druhou, obavy z nákazy zranitelných skupin: koronavirová pandemie přivedla rodiče hned na začátku na pokraj zoufalství. Ale ještě před virem byla míra vyčerpání rodičů vysoká – zejména v západních zemích. Proč tomu tak je, chtěla zjistit rozsáhlá studie (1) z roku 2021.

Individualismus v zemi zvyšuje riziko syndromu vyhoření rodičů

Proč jsou na tom rodiče v západních zemích se současnými výzvami mnohem hůř? Ve studii, která zkoumala 17 409 rodičů ze 42 zemí, se vědci chtěli zabývat právě touto otázkou. V rozhovoru pro "Science News" nakonec vyjádřili překvapení nad jasným výsledkem studie (1).

„Měla jsem podezření, že individualismus přispěje k rodičovskému vyhoření,“ říká psycholožka Isabelle Roskamo z Univerzity v Lovani v Belgii. Ve skutečnosti žádný jiný faktor – jako vysoká rodičovská zátěž nebo čas strávený s dětmi – neměl tak jasnou souvislost s rodičovským vyhořením jako individualismus, tedy důraz a důležitost nezávislosti v zemi (1). 

Ve studii (1) se skóre individualismu jednotlivých zemí vypočítalo na základě dat analytické společnosti. V zemi jako Spojené státy, která má skóre individualismu 91, vyhořel téměř každý desátý rodič (osm procent). V zemích s nižšími hodnotami, jako je Pákistán nebo Čína, naopak trpěla vyhořením dvě procenta rodičů. 

Výsledky studie pod palbou kritiky

V zemích, kde je osobní rozvoj obzvláště důležitý, bývá méně prostoru pro pocit sounáležitosti a společenství. Na druhé straně v kolektivistické kultuře má skupina tendenci mít přednost před jednotlivcem. 

Každý, kdo v takové kultuře žije, se může spolehnout na širokou rodinu, přátele, někdy i známé, že budou podporováni při výchově dětí a s tím spojených každodenních úkonech. Alespoň to je jedno z možných vysvětlení, které by se dalo ze studie odvodit. Kritizovány jsou však i výsledky a samotné vyšetřování.

Sociolog Frank Furedi z University of Kent se obává, že výrazy používané v dotaznících studie (1), jako je „vyčerpaný“ a „unavený“ ve vztahu k rodičovství v nezápadních zemích, nedávaly respondentům smysl. „Tato studie promítá [západní] vizi do zbytku světa,“ řekl Science News (1). V nejhorším případě by to znamenalo, že by odpovědi rodičů z těchto zemí ztratily smysl, takže by byly žádoucí neutrální otázky (např. otázka na optimální čas, který by rodiče chtěli trávit se svými dětmi).

Zdroj: (1) www.link.springer.com/article/10.1007/s42761-020-00028-4






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat