K odhalení dětského autismu možná bude stačit pramen vlasů

Jeden centimetr dětských vlasů. Víc v budoucnu k diagnóze autismu už zřejmě nebude třeba! Od této nové průlomové technologie, která funguje na principu analýzy kovů, si lékaři i vědci hodně slibují. Prý je to objev století!

Autismus je vývojová porucha projevující se abnormální sociální interakcí, stálými opakujícími se vzorci chování a narušenými komunikačními schopnostmi. Zpravidla se objevuje před třetím rokem života a jeho příčiny jsou stále velkou neznámou. Předpokládá se však, že za poruchami autistického spektra patrně stojí kombinace genetických dispozic a dalších faktorů, ovšem lékaři připouští, že jde o pouhou hypotézu, kterou je nutné ještě přezkoumat (1). Velký posun ale nastal v diagnóze autismu, k níž možná bude stačit pouhý pramínek dětských vlasů.

Objev, který přináší naději

Americká medicínská společnost LinusBio, jež sídlí v New Yorku, vytvořila přelomový test (2), který je schopný i z centimetrového pramínku vlasů zanalyzovat hladinu olova a hliníku, která je u autistických jedinců vždy o něco vyšší. Vědci tuto inovativní technologii otestovali prostřednictvím rozsáhlé studie zveřejněné v časopise Journal of Clinical Medicine, které se zúčastnilo 486 japonských, švédských a amerických dětí. Autistickou poruchu pak neomylně odhalili v 81 procentech případů, což byl lepší výsledek, než se původně předpokládalo. Nelze se tedy divit, že se o této technologii hovoří jako o objevu století, která bude v budoucnu lékařům hodně nápomocná. O čas a přesné určení problému tu totiž jde především.

Čím dříve, tím lépe!

Podle odborníků je převážná většina ratolestí diagnostikována na autismus okolo čtyř let, kvůli čemuž dětem začnou chybět klíčové vývojové milníky. Zmíněná vlasová analýza ale může proces testování značně urychlit, neboť s vysokou přesností odhalí, jakým látkám a toxinům, a to včetně kovů, bylo v minulosti dítě vystaveno, na základě čehož určí diagnózu. Vzhledem k počátečnímu úspěchu tohoto testu nyní vývojáři rozšiřují studii (3) na dalších 2 000 účastníků, aby se potvrdilo, zda je skutečně platným měřítkem rizika poruchy autistického spektra.

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Autism_spectrum, (2) www.mdpi.com/2077-0383/11/23/7154, (3) www.cdc.gov/ncbddd/autism/addm-community-report/delay-to-accessing-services.html






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat