Matky vystavené určitým chemikáliím rodí syny s nízkým počtem spermií

Jako by těch špatných věcí teď nebylo až dost, přichází další rána. Chemikálie, které se vyskytují prakticky všude, proto jim jsou pochopitelně vystavené i těhotné ženy, snižují počet spermií jejich synů. Hrozí nám snad vymření?

O mužských spermiích se teď mluví a píše často. Bohužel ale ne v souvislosti s příjemnými věcmi, jako je sex, vášeň a bouřlivé vyvrcholení. Hlavním tématem je už nějakou dobu jejich rapidní úbytek, který lékařům nedá spát. Na úrovni celosvětové populace klesl průměrný počet spermií od roku 1973 do roku 2019 ze 104 milionů na 49 milionů na mililitr (1). Ačkoli se za normální stav pořád považuje něco kolem 40 milionů spermií na jeden mililitr ejakulátu, stále se zvyšující pokles pochopitelně budí obavy týkající se budoucích generací. Co za něj může? Dost možná v tom má prsty i chemie!

Nepřítel, který číhá 

Poznatky jisté loňské studie poukazují na skutečnost, že těhotné ženy, které jsou vystavené takzvaným věčným chemikáliím, rodí chlapce s výrazně nižším počtem spermií (2). Její autoři k tak znepokojivému zjištění dospěli tak, že odebírali krevní vzorky gravidních žen v prvním trimestru těhotenství, což je období, kdy jsou mužské reprodukční orgány ve svém vývojovém období. Za pár let je pak porovnávali se spermatickými hodnotami již dospělých synů. A bylo jasno. Největším problémem je asi to, že se ty zmíněné věčné chemikálie vyskytují prakticky všude.

I obyčejný šampon je hrozbou!

Jde totiž o per- a polyfluoroalkylované látky (PFAS), které se běžně využívají při výrobě potravinových obalů, nepřilnavého nádobí, hasicích přístrojů, nepromokavých tkanin, oblečení i koberců. Jejich stopy se dají nalézt také v čisticích prostředcích, šamponech, dentálních nitích, dekorativní kosmetice a dalších produktech každodenní potřeby, což znamená jediné – nelze se jim vyhnout. A proč se těmto sloučeninám říká věčné? Není to tak těžké uhodnout. V životním prostředí, ani nikde jinde, se totiž nerozkládají, ale jen kupí a hromadí, s čímž se samozřejmě pojí nemalá rizika. Situace je opravdu vážná, neboť i podle amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) má nějaké množství PFAS chemikálií v těle až 98 procent lidí (2). Co s mužskými spermiemi tedy v budoucnu bude? Možná úplně vymizí!

Zdroje: (1) www.healthcare.utah.edu/fertility/treatments/diagnostic-testing/semen-analysis.php, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2072821/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat